8 начина да направите паролата си суперсигурна

8 начина да направите паролата си суперсигурна

8 начина да направите паролата си суперсигурна

Постоянно чуваме от приятели и близки за случаи, в които електронната им поща или друга уеб регистрация е била разбита. Мнозина пострадаха от хакерски набези във Facebook, където профилът им бе превзет. Някои се разделиха с контактите си в Skype, след като паролата им бе сменена и така и не успяха да разберат каква е новата.

С не много усилия човек може да се защити по-добре, като си създаде и запомни или запише пароли за регистрациите си, които са трудни за отгатване. Това подчертават авторите в Business Insider. Те посочват 8 начина, с които може да се направи суперсигурна парола. Става дума за следното:

Първо, уверете се, че не използвате някоя от следните пароли: “123456”, “parola”, “qwerty”, “ninja”, “welcome” и “123abc”. Ако тези думи и букви са ваши пароли е време да направите промяна. Yahoo посочи, че те са едни от най-често срещаните, използваните и лесните за разбиване.

Второ, измислете парола, която е дълга. Естествено, паролите от повече букви и думи са по-трудни за превземане. Надвишете значително посочената минимална дължина.

Трето, намерете лесен начин логично да помните дългата си парола. От сайта Lifehacker съветват да бъдат правени в пароли цели изречения. На английски език някои от вариантите могат да звучат и изглеждат така: " I drive a 1978 Volkswagen! = IDA78VW!” или „Living At Home Since 1972 Sux = L@HS72SX".

Четвърто, не използвайте една и съща парола навсякъде. Ако някой успешно разбере паролата ви в даден сайт, първото нещо, което ще направи, е да я изпробва във всички други използвани от вас уеб услуги.

Пето, Измислете си система, с която да генерирате нови пароли. Може да използвате простичко правило, с което да създавате нови пароли за всяка своя следваща регистрация. Започнете с основната си парола. След това можете да включвате букви от името на новата услуга, към която се присъединявате. Например, ако сте избрали парола “a12b” и се регистрирате в “gmail” можете да измислете парола като “a12bgml”.

Шесто, променяйте паролите си често. Като ги изменяте по няколко пъти в годината се подсигурявате и правите дори по-трудно нахлуването в личното ви пространство онлайн.

Седмо, използвайте верификация от 2 стъпки за Google. Google предлага верификация от две стъпки за акаунта ви – веднъж месечно ще получавате текстово съобщение, което ще набирате преди нормалната си парола. Това е още едно от нещата, които се препоръчват, за да бъдат защитени хората онлайн.

Осмо, можете да изпробвате различните пароли в сайтове като How Secure is My Password, за да разберете колко сложна парола сте си избрали и до каква степен е трудно да бъде разбита от хакери.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ