Google отбелязва 107 години от рождението на Рейчъл Карсън

Google отбелязва 107 години от рождението на Рейчъл Карсън

Google отбелязва 107 години от рождението на Рейчъл Карсън

С красива илюстрация в началната си страница, световната търсачка Google днес чества 107 години от рождението на Рейчъл Карсън – американски морски биолог и защитник на околната среда. Синята илюстрация показва изрисуван неин образ, заобиколен от различни морски създания и птици, подчертавайки любовта й към природата.

Карсън е родена в Пенсилвания през 1907 г. Първоначално работи като морски биолог, докато не става автор на научни материали по биология след 1950 г. Книгата й „Тиха пролет” и други нейни текстове допринасят за организирането и напредъка на глобалното екологично движение. „Тиха пролет” води до национална забрана за използване на пестицида DDT в Америка – химикал, вредящ на естествената среда на растенията и животните. Забраната среща яростна опозиция от страна на американските компании от химическата индустрия. След като Карсън написва книгата, в САЩ се създава Американската агенция за защита на околната среда.

Други известни трудове на американския биолог са „Краят на морето” и „Морето около нас”, с който печели Американската награда за национална книга.

Карсън умира от сърдечен удар след продължително лечение от рак на гърдата през 1964 г. в Мериленд, когато е на 56-годишна възраст. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ