Внимавай, рекламата те преследва!

Внимавай, рекламата те преследва!

Внимавай, рекламата те преследва!

Джули Мартин наскоро разглежда обувки в сайта Zappos.com, разказва New York Times. Когато ги вижда, през ума й спонтанно минава мисълта, че са „сладки”. Но само толкова. Джули решава, че няма нужда от още един чифт обувки и напуска сайта. Малко след това реклама на същите обувки започва да я преследва във всеки адрес, който посещава в интернет.

„В продължение на дни или седмици всеки сайт, в който влизах, ми показваше тези обувки”, разказва тя. „Това е доста хитър маркетингов инструмент. Но е малко плашещ, особено ако не знаеш какво става”, коментира още Джули.

Наскоро, към банера фантом, се присъедниява реклама на още един вид продук –  диетични медикаменти, които отдавна е поръчала онлайн. Споменът за използваните лекарства я кара да се чувства зле.

Американците вече свикнаха на това в интернет да им бъдат показвани категории от продукти, които се отнасят за техния вкус и предпочитания, пише New York Times. Било то реклами на екипировка за тенис или на банкови заеми.

Сега все по-силно навлиза рекламата на конкретни стоки и услуги, които хората са потърсили и разгледали онлайн. Този вид маркетингова техника стана всепроникваща в САЩ, след като беше възприета от Microsoft и Google. И често тя кара хората да се чувстват непрекъснато наблюдавани.

Високо персонализираният маркетинг се смята за последния пробив на бизнеса с дигитална реклама. Защото показва на потребителите подходящата реклама в точното време.

Аарон Магнес, старши директор маркетинг и бизнес развитие на Zappos (който между другото е собственост на Amazon.com) смята, че като цяло отзивите за този вид рекламиране са положителни. Някои колеги новия похват, като изтъкват предимството, че чрез него клиентите могат да получат отстъпки и да извлекат други ползи при повторното посещение на рекламиран сайт, който вече са разгледали.

Скорошна публикация в AdvertisingAge, обръщаща внимание на преследващата персонализирана реклама обаче беше последвана от поредица негативни коментари.  

Редица специалисти окачествяват поведенческото рекламиране като изключително смело. Те обясняват, че хората се страхуват от това, че някой настойчиво им показва, че знае кои сайтове са посетили и какво привлича вниманието им.

Иначе „закачането” на рекламата към конкретния компютър става чрез прихващането на проследяващи файлове, вид „бисквитки” (cookies), които се свързват с използвания браузър и насочват сайтовете в него към конкретния, прегледан продукт. Тези файлове идват от сайтовете за електронна търговия.

Редица сайтове, сред които е и Zappos, който Джули посещава, предлагат опция за стоп на преследващата реклама. В единия от ъглите на интернет банера те поставят надпис „Защо виждам тези реклами?” (Why am I seeing these ads?). Когато кликнат върху него, потребителите могат да се информират как се използва конкретната маркетингова техника и по какъв начин могат да спрат влиянието й върху компютъра им и съответно върху тях самите.

Други сайтове, които използват този вид рекламна техника, освен Zappos, са Art.com, B&H Photo, Diapers.com, eBags.com и електронния каталог на Discovery Channel. Техните съобщения се разпространяват в най-популярните уеб-адреси в САЩ като YouTube, Facebook, MySpace и Realtor.com.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ