Гласът на търговеца - неговото скрито оръжие

Гласът на търговеца - неговото скрито оръжие

Да се спрем на една тема, неприятна за мнозина сред търговците, но важна: губите ли хора заради гласа си? Във времена, когато срещите лице в лице изглежда стават все по-редки и все повече бизнес се прави по телефона, гласът може да се окаже определящ за успеха.

Големият недостатък на телефона (а и на електронните съобщения) е, че не ви показва невербалният език на тялото, който може да засили (или отслаби) позицията на човека и съобщението, което отправя. Има само глас.

Неотдавна дойде при мен млада госпожица, която кандидатстваше за директор счетоводство. Интервюирахме я. Офисът ни се намира в таванско помещение на нова сграда, както този на много други рекламни агенции днес. Ето защо интериорът е отворено пространство, без отделни стаи. Чух как младата жена пристигна и говори с някого, когато влезе. Дори нямаше нужда да я поглеждам, за да разбера, че не е правилният човек за тази работа. Защо? За съжаление причината не бе нивото й на образованост. Беше гласът й.

Счетоводителите – координатори, които работят с рекламна агенция с проекти в различните градове, прекрават голяма част от времето си на телефона. Професионализмът, приятелският тон и увереността в себе си трябва да бъдат изказвани вокално, като гласът бъде използван като специален инструмент.

Наясно съм, че всички сме родени с гласовете ни и те са ни даденост, но всъщност можем да се тренираме. Ако прекарвате една важна част от времето си, говорейки по телефона и управлявайки дейността на даден бизнес, може би е време да направите оценка на собствените си гласови умения. Гласът ви всъщност е сила. С него можете да спечелите отново бизнеса си или да загубите следващата сделка.

Пет ключови фактора играят роля в управлението на гласа:

● Вашият тон. Как звучи вашият тембър? Отразява ли увереност и самочувствие? Сила? Сигурност в себе си? Възможно е да звучи като страх, отегчение или незрялост. Това ви пречи. Бъдете честни със себе си: трябва ли да поработите над гласа си? Изберете близък колега или приятел и ги попитайте за честно мнение. Важно е да откриете някой, който ще ви даде точно такова. Изслушайте ги и приемете критиката им като градивна. Така ще си помогнете да изградите глас, който ще ви отведе там, където искате да бъдете в живота.

● Интонация. Когато говорите и мислите за ключовите аргументи, на които искате да наблегнете, уверете се, че интонацията на гласа ви прави точно това. Само тя може да промени значението на това, което казвате.

● Дикция. Практика, практика, практика. Доставянето на съобщението ви когато тренирате гласа си е ключ. Не се страхувайте да се упражнявате по време на конкурси или в телефонни обаждания. Не винаги ще трябва да правите това. Само достатъчно дълго, за да постигнете добра и естествена интонация, която да можете да я ръководите с увереност.

● Енергия. Подобна е на тона, но различна. Енергията в гласа ви позволява на хората да се почувстват така, сякаш са в една стая с вас. Подложете я на проверка. Нещо, което съблюдавам, е скоростта, с която говоря. Често изстрелвам нещата по-бързо, отколкото другите хора говорят. Смилам срички. Знам, че го правя, защото често ме молят да повторя. Поемете въздух, помислете за това, което ще кажете, и го изпълнете с правилната енергия за момента.

През повечето време гласът може да бъде трениран само като осъзнавате проблемите му. В някои случаи може да е необходима помощ от логопед или друг вид специалист. Няма да е нещо необичайно, ако чувствате, че имате проблем и потърсите помощ. Ако смятате, че гласът ви пречи на успеха ви, може би е дошло времето да направите някаква стъпка и да промените нещо.

Лаура Лейк разсъждава по темата в Marketing.About.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ