Най-фалшифицираните стоки, пласирани в Америка

Най-фалшифицираните стоки, пласирани в Америка

Фалшификатите на продукти струват на глобалната икономика 250 млрд. долара годишно, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Милиони от тях влизат в САЩ и се продават в най-голямата световна икономика - американската.

Въпреки че властите правят всичко възможно да блокират продажбата им на американския пазар, те успяват в усилията си частично, коментира американската изследователска корпорация със седалище в щата Делауер 24/7 Wall. St. Тя твърди, че стойността на иззетите от властите в САЩ фалшификати се е повишила с 38,1% през 2013 г. до 1.7 млрд. долара. За сравнение, през 2012 г. е била 1.2 млрд. долара. Стотици хиляди фалшификати успяват да "пробиват" пазара в Америка и да се пласират. 

Най-масово блокираните преди да навлязат на този пазар фалшификати на стоки са имитациите на маркови чанти и портфейли. Хиляди такива могат да бъдат открити да се продават в Щатите, както и навсякъде по света. US властите са иззели чанти и портфейли менте за 700 млн. долара през миналата година, посочват авторите. Те са успели да спрат навлизането на 2200 пратки от чужбина, основно от Китай, където индустрията с фалшификати възлиза на половин милиард долара годишно. Сред най-високо ценените фалшификати на чанти, опитвани да се продават в САЩ, са тези на Hermes.

След тях идва категорията на часовниците и бижутата. Федерацията на швейцарскията часовникарска индустрия пресмята, че 120 000 имитации на качествени маркови часовници са били хванати по света в опит да бъдат продадени през миналата година.

Масово се правят фалшиви копия и на потребителска електроника. С двумесечна операция през миналата година американските власти са спрели влизането в страната на 1735 пратки фалшива електроника от Китай, блокирайки продажбата на 243 000 такива продуктови копия в САЩ.

Сред останалите фалшиви продукти, които се насочват в големи количества към Америка е и облеклото. Имитациите на рокли на световните модни дизайнери, джинси на големите марки, спортни екипи и шапки са четвъртият най-преследван и залавян вид продуктова имитация в САЩ през 2013 г.

Възпира се също и вносът на фармацевтични продукти. Щом навлязат в Съединените щати, те се продават онлайн без рецепта от лекар. Фалшивите лекарства и продукти, представени като полезни за грижата за собственото здраве, се произвеждат в Индия и са общо 88% от фалшивите стоки, иззети да идват от Индия в Америка през миналата година. Фалшиви медикаменти се произвеждат и в Китай.

Сред най-копираните продукти още са спортните обувки, особено тези на Nike, фалшивите компютри и технологични аксесоари, чипове, мрежови хардуер, компоненти за принтери, лога и нашивки, имитиращи тези на световните марки, които се внасят поотделно, за да бъдат прикрепени впоследствие към продукти като чанти например, както и копия на медийни продукти като DVD-та с филмово и друго дигитално съдържание, CD-та, видео игри. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ