От предприемач към бизнес икона в 5 стъпки

От предприемач към бизнес икона в 5 стъпки

От предприемач към бизнес икона в 5 стъпки

Собствениците на частен бизнес, които се превръщат във всепризнати експерти в своята област, често имат предимство пред конкурентите си. Да речем, че сте собственик на фирма за озеленяване и имате пряк конкурент, чиято работа и цени са сравними с вашите. За разлика от вас, той се опитва да привлече клиенти чрез реклама в жълти издания, докато вашето име се споменава по радиостанции, или присъства на корицата на някоя книга, която сте написал. Е, кой според вас ще искат да наемат всички, за да осъществят зелените си проекти? Вас, разбира се – иконата!

За да се превърнете в специалист от такава класа ще ви отнеме много време и търпение, но повече от необходимо е да бъдете последователни в действията си. Ние ви предлагаме пет стъпки, които можете да използвате, за да изградите собствен бранд и да извлечете максимума от своята експертна бизнес платформа.

1. Създайте свой блог

Ако започвате действия по утвърждаване на себе си като експерт в дадена област трябва да дадете на хората причина да вярват, че знаете за какво говорите. В момента няма по-лесен начин да постигнете това освен чрез собствен блог. Възможността да пишете в свой блог ще ви позволи да споделяте мисли и знания по всяка тема, без да се налага да харчите излишни пари или да убеждавате даден издател или редактор да ви подаде ръка.

Това може да изглежда смущаващо за хора, които не са имали свой блог досега, но всъщност не трябва да бъде. Ако сте наясно с това, което мислите и правите е само въпрос на време да превърнете тази информация в писмено съдържание. Една добра техника за справяне с трудностите е да си представите, че говорите пред аудитория от нетърпеливи слушатели, които са готови да попият от вашата мъдрост чрез мониторите на своите компютри.

2. Рекламирайте себе си

Като експерт, вие представлявате собствен бранд. В един момент ще се превърнете в продукт, който самият вие рекламирате, но който също така е различен и от основния  ви бизнес. Въпреки че имате маркетингов план за вашата компания, най-вероятно ще ви се иска и да създадете отделна стратегия за себе си като специалист. Маркетингът, който разработвате за себе си и за фирмата може да се „захранва“ едновременно. С други думи, тези, които идват при вас с цел да развивате бизнес заедно, ще открият и другото ви лице на експерт, както и обратното, разбира се.

3. Създайте интригуващо съдържание

Много е важно да предлагате на аудиторията си нещо, което да ги заинтригува и да ги накара да искат още. Може да не сте най-добрият в писането, но ако се вгледате в чуждите блогове много от техните автори също не се смятат за експерти. Идеята е да създадете съдържание, което да накара кръвта на читателите ви да закипи. Ако сте силно пристрастен към темата, по която пишете, читателите ще усетят вашия ентусиазъм.

Имайте в предвид, че ако изпитвате трудности с граматиката, правописа или пунктуация ще е добре да потърсите помощ от опитен редактор. Дори да пишете като Хемингуей, ако текстовете ви са пълни с грешки, това може да навреди много повече на цялостната ви кариера отколкото да ви помогне.

4. Създайте продукт

Използвайте съдържанието на блога си като основа за създаването на продукти, които хората ще са готови да си купят в един бъдещ момент. Пример за такива артикули могат да бъдат електронни книги, аудио и видео програми, уеб семинари и др. Не е необходимо да чакате докато съберете милион последователи или трафикът на сайта ви се „наводни“, за да реализирате възможностите за печалба.

5. Преминете на следващото ниво

Има безброй начини да се възползвате от личния си бранд, докато самият той се разраства. Регистрирайте се като експерт, за да бъдете по-лесно откриваем за медийни компании, бизнес корпорации и други организации, които търсят експертни коментатори, обществени говорители или консултанти. Хората трябва да разберат, че сте на разположение да говорите или да ги консултирате безплатно или срещу известен хонорар чрез социалните медии и уеб порталите.

Човек лесно може да бъде вдъхновен. Само погледнете някого, когото смятате за свой идол и ще разберете, че можете да постигнете същите резултати във вашата сфера на дейност. Каквото и да означава статуса на експерт за вас, направете план за него и го следвайте неотклонно.

Адам и Матю Торен за сп. Entreprenuer

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ