Почина най-легендарният редактор на американския Cosmopolitan

Почина най-легендарният редактор на американския Cosmopolitan

Почина най-легендарният редактор на американския Cosmopolitan

На 90-годишна възраст почина Хелън Гърли Браун – най-легендарният редактор на американското списание Cosmopolitan. Това съобщи фирмата издател Hearst, цитирана от BBC.

Браун е прекарала последните си дни в нюйоркска болница. Историята й е една от най-забележителните, записани в хрониките на американската медийна индустрия. Наета е от Hearst 3 години след като издава книгата си "Сексът и свободното момиче" ("Sex and the Single Girl"). Тя е редактор в списанието в продължение на 32 години. Под нейното ръководство изданието става известно с това, че окуражава жените да правят секс, независимйо от материалния си статус. Браун твърди, че целта й е била да покаже на читателките как да вземат всичко от живота – пари, признание, успех, мъже, престиж, авторитет, достойнство.

Родена е в щата Арканзас през 1922 г. Мести са да живее в Лос Анджелис след като баща й умира. Дипломира се с най-висок успех в класа й в политехническата гимназия "Джон Х. Франсис" през 1939 г. След това работи като секретарка в няколко рекламни агенции. Когато й дават свобода да пише рекламни съобщения започва да печели награди и става най-високоплатената жена в занаята на Западния бряг. На 37-годишна възраст се жени за бившия управляващ редактор в Cosmopolitan и филмов продуцент Дейвид Браун. Той я окуражава да напише книгата "Сексът и свободното момиче", преведена по-късно на 16 езика и продавана в 28 държави. В хода на кариерата си, тя пише още 5 книги. Свободният фокус на ръководеното от нея списание и одобрението й към пластичната хирургия я правят противоречива фигура сред феминистките.

По повод смъртта й кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг коментира, че градът е изгубил „пионер, който не само е променил цялата медийна индустрия, но и културата на нацията“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ