Реклама от арабския свят

Реклама от арабския свят

Реклама от арабския свят

Без да е особена изненада, рекламата в ислямския свят изглежда много различна от тази в Америка и Европа. До познатото лого на McDonald’s с буквата, изписана като две арки, стоят надписи на арабски език. В ултраконсервативната Саудитска Арабия жените са рядко срещани в рекламните визии. Или само очите им се виждат. Същевременно в Индонезия рекламите са по-разкрепостени и жените показват почти толкова плът, колкото в Европа.

Тук следват няколко кампании на големите, международни марки, подготвени специално за мюсюлманския свят. Представени са от Business Insider.

 

 

 

McDonald’s, но не такъв, какъвто го познаваме.

В Индонезия котките миришат толкова лошо, колкото на Запад. Този постер рекламира парфюм за котки. Агенция: Grey, Индонезия.

Как се организира конкурс за красота в Саудитска Арабия, където жените са покрити и се виждат само очите им? Oley разрешава този проблем, като организира състезание за най-красиви очи в страната. Победителката печели пътуване до Лондон.

Рекламите на Coca-Cola от Пакистан се заиграват със силно декорираните автобуси и камиони, които изпълват улиците в страната. Агенция: Soho Square, Лахор.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това може да не изглежда особено привлекателно за хората от Запада, но когато имаш кралство в Саудитска Арабия, където водата е много ограничен ресурс, нещата се разглеждат по-различно. Агенция: Лео Бърнет, Джедах.

Арабската реклама често не се страхува да се заиграва със стереотипите. Тук мъж с дрехите на пустинен номад топли ръцете си през нощта върху сандвич с пикантно пиле от Куду – верига ресторанти.

Този автобус в Иран е дегизиран като под с плочки у дома в реклама на Domestos. Агенция: Point of View, Техеран.

Очаквайте продължение!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ