Творчески тенденции, очаквани на Супербоул 2016

Творчески тенденции, очаквани на Супербоул 2016

Творчески тенденции, очаквани на Супербоул 2016

На 7 февруари предстои най-атрактивното за големите марки събитие в американския телевизионен ефир - финалът на футболната лига на САЩ Супербоул за 2016 г. 

Излъчването на 30-секунден спот в него едва ли ще бъде възможно на цена под 3 млн. долара за рекламодателите. В този момент от годината обикновено над 100 млн. американци се събират едновременно пред малкия екран - идеална възможност да се маркетира.

Всяка година Супербоул е парад на рекламата, събитие от интерес на маркетолозите и рекламисти, панаир на бюджетите и творчеството. Обсъждана тема е какво може да е различно в рекламните му блокове спрямо миналата година и годините по-рано. Какво е работило за да се запомня съобщението от публиката и вече не действа и какви са новите нагласи за въприятие на аудиторията. 

С всички лоши новини от последните месеци, свързани с големи брандове - скандалът с нивата на вредните емисии на Volkswagen или опасенията за безопасността на хранителните продукти на Chipotle, не е чудно американците да са станали далеч по-скептични към маркетинга, коментира Adweek. Междувременно, аудиторията продължава да се разделя на все по-малки фрагменти. Клиентите настояват агенциите да правят още повече за тях с по-малки бюджети. Цената на 30-секундния спот отново удря небето, продължава изданието. Според Adweek всичко това означава, че залозите за успеха в Супербоул никога не са били така високи, както през 2016 г. 

Ето и очакванията на някои от топ криейтив директорите в международен план, за ефектите и маркетинговите тенденции в най-голямото събитие на годината за американските реклама и футбол. 

Ще има хумор и вдъхновение. Ще наблюдаваме преход от сериозни и мрачни теми към по-разведряващи и хумористични маркетингови съобщения, според основателя на агенция David&Goliath Дейвид Анджело. Неговата агенция създаде седма поредна реклама за ефира на Супербоул за KIA. Основателят и изпълнителен директор на StrawberryFrog Скот Гудсън пък отбелязва, че телевизията в Америка сега е изпълнена с политици, които разказват как страната се разпада и едва ли не ще рухне всеки момент, така че забавната реклама ще се хареса на мнозина, защото ще ги накара да се почувстват по-добре по отношение на себе си, сигурността си и пътя, по който държавата е поела. 

Вниманието към продуктите ще преобладава над забавляването на публиката. Марките искат хората да ги забележат, но трябва да бъдат и практични. Твърде скъпо е сега просто да бъдат забавлявани хората чрез реклама, трябва да има и рекламен ефект, да бъдат мотивирани към покупка, коментира главният криейтив директор на Fitzgerald & Co Ноел Котръл, работил за известната кампания с говорещи бебета на E*Trade. Той очаква тази година да видим по малко забавление заради самото наличие на забавлението и повече обяснения в рекламата с какво се занимават компаниите, какво предлагат. 

Вторият екран става първи. Супербоул тази година ще тества способностите на маркетолозите да управляват рекламните съобщения едновременно в много платформи. Изпитанието не е било такова досега. През 2016 г. ще става дума за използване на втория екран, според изпълнителния директор на TBWA\Chiat\Day Ню Йорк Роб Шоурц. "Телевизионният приемник вече стана втори екран. Това е годината, в която пълната екосистема (от медийни платформи - б.р.) ще оживее", смята той. 

Дежа вю. Всяка реклама се докосва с миналото - за опора и вдъхновение. А тази година, според Джеймс Робънсън от Martin Agency, се очаква най-вероятно да има някаква реклама, която да бъде свързана с новия филм "Междузвездни войни". Тя при всички случаи ще бъде асоциирана с известната и суперуспешна реклама на Volkswagen от миналото "The Force", на агенция Deutsch от 2011 г. Но - отбелязва Робинсън - пренасищането никога не е било проблем за рекламата. 

Смекчаване на тона. Консенсус сред маркетолозите е, че през тази година съобщенията в рекламата вероятно ще са с по-смекчен тон, без назидателно говорене, прекалена твърдост и сериозност. Най-вероятно най-запомнящите се спотове ще предават чувство на движение и оптимизъм, според Робинсън. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ