Как да поискате по-голям бюджет за маркетинг

Как да поискате по-голям бюджет за маркетинг

Как да поискате по-голям бюджет за маркетинг

Ако ръководите отдел за маркетинг в компания, вероятно сте попадали в ситуацията, в която имате чудесни идеи, но се нуждаете за реализацията им само от едно: от пари. 

"Не позволявайте това да ви спре!", призовава в материал в американското списание Inc. Джим Белосик - автор и основател на ShortStack в САЩ. Той отправя съвети към маркетинг мениджърите, които смятат, че могат да съберат внимание и да подобрят бизнес резултатите на фирмата с една добра кампания, да речем в социалните медии.

Ето как, според него, те могат да убеждават изпълнителните директори да им отпускат финансиране.  

  • Първо доказвайте, че познавате служителите си добре. Хората обикновено инвестират пари в правилните хора, не в идеи. Каквато и концепция за кампания да имате, било то в социалните медии или другаде, изтъкнете, че разполагате с правилния човек, който ще ви помогне идеята ви да бъде реализирана. Докажете на шефа си, че знаете как работят рекламни платформи като тези на Twitter или Facebook. И че знаете как в тях да създадете реклама. Ако молите за по-голям бюджет за кампания с подаръци за клиентите, докажете, че знаете стъпките за създаване на промоцията по успешен начин. Не предлагайте идеята си, докато не сте абсолютно сигурни, че знаете как да я изпълните. 
  • Поставете въпроса за инструментите за спестяване на време. Има много модерни инструменти, които помагат на маркетолозите да изпълняват задачите си ефективно. Например Buffer, което дава възможност да се публикува съдържание в социалните медии в идеалното време.
  • Създайте стратегия за проследяване на изпълнението. Въпреки че е практически невъзможно напълно да проследите възвръщаемостта на инвестицията си в маркетинга в социалните медии, това няма да спре ръководството на фирмата да иска точна отчетност. Предварително показвайте каква е стратегията ви за следене на ефективността. Преди да започнете да внедрявате новите си усилия, запишете всички бизнес показатели като средната степен на ангажираност на публиката, сведенията за последователите и феновете онлайн, броя имейли, изпратени в бюлетин, среднодневен трафик на уебсайта, идващ от отделните социални медии. След това планирайте да използвате Google analytics, BitlyImprovely или друг инструмент за проследяване, за да отчитате URL връзките в резултат от кампанията ви. 
  • Предложете доказателства за промените в дигиталната среда. Тя се изменя много бързо. Припомнете как Facebook свали видимостта на публикациите от феновете на страниците и доколко това засегна вас и присъствието на марката ви в последните година и тримесечие. 

Парите трябва да бъдат последното нещо, което ви пречи да дадете изява на страхотните си идеи за маркетинг в света на мрежата. На първо място трябва да имате креативност, която да стъпи върху солиден план от етапи на изпълнение. 

Успех!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ