Процъфтяващи служители – печеливша компания

Процъфтяващи служители – печеливша компания

Процъфтяващи служители – печеливша компания

Планина от изследвания през последното десетилетие показват, че хората искат да работят на работни места, където се чувстват ценени и обгрижвани.

Това е и основното заключени на доклад на работното място, наречен „Създаване на по-човешко работно място, където служителите и бизнесът процъфтяват“ (Creating a More Human Workplace Where Employees and Business Thrive). Проучването акцентира върху това, че ако компаниите желаят по-продуктивни служители, които обичат работата си (което очевидно води до бизнес резултати), те ще трябва да дадат началото на нова ера на човешки и грижовни работни места.

Изследването установява, че когато хората процъфтяват на работа, тяхната продуктивност се подобрява и те започват да дават повече от себе си за постигането както на целите на компанията, така и на своите собствени. Тук на преден план излиза въпросът какво прави един процъфтяващ служител и как ще разберете дали предлагате среда, която ще доведе до създаване на процъфтяваща работна сила?

Проучванията показват, че когато организациите процъфтяват, това се проявява под формата на пет вида ползи за служителите:

Служителите изпитват жизненост

Първата характеристика на проспериращите служители е жизнеността - те се чувстват енергични и мотовирани на работа. Жизнеността е заразна - служители, които я изпитват, вдъхват повече енергия на другите и ги карат да бъдат по-продуктивни. Според доклада  обаче жизнеността трябва винаги да върви ръка за ръка със следващата характеристика на процъфтяващия служител - ученето.

Служителите имат възможности да учат

Процъфтяващите служители търсят ясен кариерен път за развитие, включващ възможности да научат нови неща и да придобият нови умения, за да станат по-добри в това, което правят. Те искат да експериментират с нови идеи, за да продължат обучението си напред.

Служителите са по-здрави

„Процъфтяващите служители обикновено са по-здрави, съобщават за по-малко физически оплаквания, много по-малко посещения при лекар и по-малко прегаряне – всичко това означава по-ниски разходи за здравеопазване и по-голяма устойчивост“, отбелязват в доклада. Нещо повече, здравите и процъфтяващи работници страдат със 125% по-малко от прегаряне (на база на самооценка) от останалите. Те също са с 32% по-отдадени на организацията и с 46% по-удовлетворени от работата си.

Служителите работят за ефективни лидери

Процъфтяването не е важно само за служителите - ръководителите също имат полза. „В проучване на ръководители в различни индустрии, процъфтяващите лидери са оценени като 17 процента по-ефективни от ръководителите, които съобщават за по-ниски нива на просперитет. Служителите описват процъфтяващите лидери като хора, от които взимат пример. Те поемат инициатива и овластяват другите“, се посочва в доклада.

Служителите имат по-добър баланс между работа и личен живот

Служител, който процъфтява на работното място, процъфтява и в личния си живот, както и обратното. „Процъфтяването в извънработни дейности изглежда натрупва ресурси, които хората внасят в работата си.“ Компаниите и професионалистите в областта на човешките ресурси държат ключа към насърчаването на по-грижовно и човешко работно място, където на служителите се предоставят по-гъвкави възможности за работа и автономия, за да подобрят своето благосъстояние“, се казва в доклада.

Компаниите, ангажирани с изграждането на процъфтяваща работна култура, трябва да започнат с повишаване на положителните емоции и благосъстоянието на своите служители. От гледна точка на брандиране и набиране на персонал, по-човешкото работно място ще привлече добри таланти, което в крайна сметка ще доведе до печалби за целия бизнес.

……………..

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ