Вакуумен влак ще стига от Ню Йорк до Лондон за по-малко от час

Вакуумен влак ще стига от Ню Йорк до Лондон за по-малко от час

Вакуумен влак ще стига от Ню Йорк до Лондон за по-малко от час

Вероятно в бъдеще време ще може да летим на свръхзвукови пътнически самолети по-успешни и ефективни от знаменитите „Конкорд". Но ако идеята на американският инженер Дарил Ойстер се осъществи, то спокойно може да забравим за тях.

Ойстер е разработил проект за вакуумен влак - Vactrain, способен да превозва пасажерите от Ню Йорк до Лондон за по-малко от един час! Звучи невъзможно, но всъщност технически е напълно осъществимо. Влакът Vactrain представлява увеличена версия на вакуумните тръби, които се използват от някои организации за пренос на документи вътре в сградата, пише HiComm. Влакът има цилиндрична форма и приляга плътно до стените на тръбата - тунелът, по който се движи. Ако се отнеме въздухът пред състава на Vactrain, той ще полети с огромна скорост напред, бутан от налягането на въздуха зад него.

 

 

 

 

 

 

 

Компанията ETZ, собственост на Ойстер вече е продала около 60 лиценза на персонални транспортни средства от вакуумен тип, предвиждащи до шест пасажерски места. Инженерът е уверен, че тази технология би могла да има по-сериозен потенциал, както относно пътникопотока, така и за скоростта на пътуване. На теория,  този влак може да развива невероятните 6500 км/ч. Технологията Vactrain позволява прокарването на тръбите на морското дъно или на определена дълбочина в океана, което означава, че с този влак може да стигнете от Ню Йорк до Лондон за по-малко от един час.

Спред Ойстер, прокарването на вакуумен тунел ще е значително по-евтино от едно трасе за високоскоростен електрически влак, а разхода на енергия ще е далеч по-малък. По негова преценка, полагането на първото такова вакуумно трасе ще стане факт в следващите 10 години.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ