В Google разработват междупланетен интернет

В Google разработват междупланетен интернет

В Google разработват междупланетен интернет

 Вицепрезидентът и „Главен интернет –проповедник" на Гугъл Винт Сърф знае доста за глобалната мрежа. Все пак, преди около 30 години е участвал в разработването на първите TCP/IP протоколи за виртуална връзка. Затова го наричат още и един от бащите на Интернет. Сега прекарва по-голямата част от времето си, опитвайки се отново да извърши гигантска крачка в бъдещето и да измисли междупланетарна интернет-връзка в сътрудничество с НАСА.

Логиката на проекта е ясна: бъдещите колонизатори на Марс ще искат пълноценно да използват всички възможности на комуникацията в мрежата. Но сегашните протоколи са непригодни за подобен род дейност. Затова Сърф специално разработва няколко революционни, "извънземни" протоколи за осигуряване на междупланетна интернет връзка.

„Намираме се в началото на това, което можем да наречем създаване на гръбнака за развитие на междупланетния Интернет”, разкрива Сърф в интервю за Wired и разказва за перспективите за цифрово усвояване на Вселената.

„Классическият TCP/IP протокол не е подходящ за междупланетна комуникация. Може да върши добра работа на Марс, но не е способен да осигури надеждна връзка между Червената планета и Земята. Проблемът е в това, че при разстояния от такъв мащаб, дори и скоростта на светлината не е достатъчна за бърз пренос на данни.”, обяснява Сърф. Освен това пакетите в класическите протоколи TCP/IP са твърде малки за такъв проект. Но Сърф вече е успял да разработи нов протокол под името Bundle. Той позволява поддържане на пакет с огромни данни, което значително опростява междупланетната комуникация, става ясно още от думите му.

Една от задачите по които работи в момента с екипа си е откриване на удобна и алтернативна система за домейни в бъдещия космически интернет. Един марсиански интернет например няма да може да използва традиционната землянска система с домейни, тъй като ще се налага да се извършва по-голямо търсене, което в условията на Марс би отнемало часове, обяснява още той.

Понастоящем около Марс кръжат няколко спътника, които осигуряват връзка с интернет. Услугите им засега ползват само марсоходите. Интернет-проповедникът на Гугъл се надява обаче в най-скоро време да проведе стандартизация на всички космически интернет връзки.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ