Протест срещу лекарските грешки пред парламента

Протест срещу лекарските грешки пред парламента

Протест срещу лекарските грешки пред парламента

Десетки се събраха пред Парламента в знак на протест срещу лекарските грешки, довели до загубата на човешки живот. Протестиращите отправиха девет искания към управляващите, предаде БНР.

Недоволните искат коренна промяна на съществуващата система на съдебно-медицинска експертиза в България, както и регистър на медицинските инциденти и описване на лекарските грешки. Освен това хората настояват за т. н. "рейтингуване" на болници, като тук да бъдат включени частни кабинети и клиники.

Гражданите апелираха и за създаването на гаранционен фонд за обезщетения на увредени пациенти и на адекватни застраховки след лекарски грешки. Хората искат и създаване на електронен регистър за мониторинг на бременността в България. Премахване на монопола на Националната здравно-осигурителна каса е сред другите искания на хората. Повече от събралите се пред парламента са жертви на лекарски грешки.

Протести се организират от близки на пострадали от здравната система и в Раковски, Варна, Шумен и Гоце Делчев. Надсловът на проявата е: "Да спре убиването на майки!"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ