Създадоха шапка невидимка, която работи в мъгла и мляко

Създадоха шапка невидимка, която работи в мъгла и мляко

Създадоха шапка невидимка, която работи в мъгла и мляко

Изследователи са създали истинска "шапка невидимка", която напълно покрива реални обекти от светлинни вълни от всички видове и дължини, пише Motherboard. При покритията, които осигуряват невидимост обаче винаги има уловка и в случая тя е, че  невидимката функционира само в среда, в която светлината не прониква изцяло. Това означава, че изобретението не работи във вакуум и въздух. Така, за съжаление, се отнема голяма част от полезността му. 

Разработката е на учени от Технологичния институт в германския град Карлсруе и се основава на принципа, че ако има други частици, които да разсейват светлината, създаването на покривалото не е никак трудно, пише Фокус. Средата, в която технологията може да функционира, е мъгла, заскрежена трева и, малко изненадващо, мляко. 

За да се постигне невидимост, трябва да се спре светлината около даден обект, така че да изглежда, че го няма. Германските учени са направили това, използвайки кух цилиндър от неръждаема стомана, който всъщност е шапката невидимка. Те са сложили вътре предмет, бяла боя и покритие от отразяващи светлината полимери, и са я потопили във вана с оцветена вода. За светлинен източник са използвали LCD монитор с плосък екран.

На пръв поглед откритието няма приложения, но изследователите посочват, че то може да се използва като защита от кражба. Не всички обаче са убедени. Един от бащите на теорията за невидимите наметала Джон Пендри коментира, че „не може да си представи, че ще искаме да скрием нещо, което вече е скрито в мъгла“. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ