Учени: Животът може да е дошъл от Марс

Учени: Животът може да е дошъл от Марс

Учени: Животът може да е дошъл от Марс

Животът на Земята може да се е зародил на Марс, преди да достигне до нея, заяви проф. Стивън Бенър от Института за наука и технологии в Гейнсвил, САЩ, по време на голяма научна конференция във Флоренция.

Той разказа за ново изследване, което поддържа идеята, че Червената планета е имала по-добри условия за сформирането на първичните биоорганизми преди милиони години. Доказателства за това учените откриват в начина, по който първите молекули, нужни за зараждането на живота, са били съчетани, пише Би Би Си.

Въпросът за начина, по който първите атоми са се съединили, отдавна е водещ в изследователските дискусии. От това сливане са произлезли трите най-важни молекулни компонента на живите организми – РНК, ДНК и протеините. Молекулите, които са се комбинирали, за да създадат генетичен материал, са далеч по-сложни от "първичния бульон" от органични (основани на въглерода) химикали. Въпросните молекули са съществували на планетата ни преди повече от три милиарда години. Първа от тях се е сформирала РНК.

Добавянето само на енергия като топлина или светлина към по-базисните органични молекули обаче не е било достатъчно за създаването на РНК, смятат учените. Вместо това, то създава смола. За да възникне, РНК има нужда да бъде оформена от „моделиращите” атоми по кристалните повърхности на минералите. За тези минерали се смята, че са били най-ефективни по отношение на моделиращото си свойство в океаните на ранната Земя, но вероятно са били още по-изобилни на Марс, смята проф. Бенър. Ето защо животът може да е започнал на Червената планета, преди да бъде транспортиран до Земята от метеорити.

Теорията за зараждането на живота на Червената планета не е нова. Идеята на американския професор добавя нова окраска към по-ранната концепция за марсиански произход на земната биосфера.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ