12 съвета за по-добро здраве - Част 8

12 съвета за по-добро здраве - Част 8

12 съвета за по-добро здраве - Част 8

Искате да карате колело, но, Боже мой, кога купуването на такова стана толкова трудно?! И защо велосипедистите са толкова напрегнати? А наистина ли клинът за колоездене е задължителен? Ето ви всички отговори и съвети, които са ви нужни, за да подпалите трасето и да изгорите калории.

Недейте просто да си купувате колело. Намерете такова, което да ви е удобно.

Въпреки че продавачите в магазините за велосипеди обикновено са претенциозни и вманиачени по наистина качествените, но безбожно скъпи колелета, на вас ви трябва сносно колело и някой, който да ви каже кое колело е такова. Все пак искате да ви е удобно, докато се потите. Така и трябва, защото колоезденето не е единственият спорт, който можете да практикувате, докато вятърът духа в лицето ви. То е високо интензивно кардио, маскирано като разходка сред природата. Сърцето, дробовете и краката ви се натоварват, но мозъкът ви си мисли, че просто се мотате из парка.

Затова си струва да намерите малко магазинче, което предлага голям избор от велосипеди на достъпни цени. Продавачите в такива магазини не биха се опитали да ви пробутат безобразно скъпо колело с ненужни екстри. Пригответе си около хилядарка. Толкова е дъното за наистина качествен велосипед с добра скоростна система.

Забравете за състезателните колелета с карбонови рамки. Изберете такова с алуминиева. Достатъчно леко е и е по-евтино. След това – и това е много важно – помолете консултанта да ви регулира кормилото и седалката. В противен случай лесно можете да се нараните заради неправилна стойка по време на каране. Платете и се махайте бързо, преди да са ви пробутали и нещо излишно.  

Намерете си подходяща екипировка.

Колкото и да не ви се вярва, на пазара има и по-скромни облекла за колоездене. Оставете неоновите одежди на перковците.

Рано или късно, всеки велосипедист се удря в тротоара. Направете го със стил… и каска! Купете си и ръкавици, и подходяща тениска, в която кожата ви няма да се спарва.

Запишете целта, която гоните, на кормилото!

Първо си изтеглете Strava – безплатно приложение за смартфони, което ще документира всякакви интересни подробности, като например къде карате, изминато разстояние, продължителност на каране и дори средната скорост, с която се движите. Още от първия път опитайте да изминете 50 километра със скорост от около 20км/ч. Ако разходката до кухнята не ви изтощава, това натоварване си е напълно приемливо.

С всяко следващо каране се опитайте да достигате крайната цел за по-малко време. След няколко седмици се опитайте да изминете 80 километра за 3 часа и половина, а още месец по-късно – 150 километра за 7 часа. Не си хвърляйте каската в реката, ако не влезете във времевата рамка от първия път. Както при вдигането на тежести, целта е бавен, но стабилен прогрес. Все някога ще можете да идете в магазина за велосипеди и да се похвалите с рекорда си.

Марк Бърн за GQ Magazine

Следва продължение

Вижте тук предишните епизоди на поредицата

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ