Новини и събития

Уникална платформа свързва БАН, университетите и бизнеса

Уникална платформа свързва БАН, университетите и бизнеса

Уникална платформа за сътрудничество между Българската академия на науките (БАН), университетите и бизнеса ще създаде новият технологичен парк T+IN.

За първи път студенти, докторанти, учени и предприемачи ще имат възможността да работят в толкова близко сътрудничество. Идеята е разработките на изследователните бързо да се превръщат в приложими бизнес планове, а успешно действщите фирми да прибавят още стойност към продуктите и услугите си, като се възползват от най-иновативните разработки. Амбицията на T+IN е скоро да се превърне в иновативен хъб не само за местните, но и за световните фирми и изследователи.

За да улесни сътрудничеството на БАН, университетите и бизнеса, стратегическият проект на българската държава и Европейския съюз ще предложи на обитателите си:

Инкубатор за стартиращи и spin-off компании, които ще работят под един покрив с акселераторски и venture capital фондове.

Лабораторен комплекс с 11 лаборатории в трите фокусни области на научно-технологичния парк: Информационни и комуникационни технологии (ИКТ), Науки за живота и Чиста енергия.

Иновационен форум - място за срещи и обмяна на знания, опит и идеи

Експериментариум или интерактивен научен център, отворен за външни посетители, включително деца - мястото, където учиш чрез игра и докато се забавляваш, откриваш нови хоризонти за развитие.

С улесняването на връзката между академията, висшите училища и бизнеса, T+IN има амбицията да създаде подходящата среда, предпоставка за развитието на огромния технологичен потенциал в региона. На място от 2016 година ще започнат работа и най-популярните бизнес акселератори у нас - Eleven и LaunchHub, които ще подпомагат начинаещи и утвърдени предприемачи със съвети относно най-добрите практики и осигуряването на средства за старт на бизнес.

„T+IN ще бъде средище на предприемачи, учени, иновативни умове от България и региона - ключовите играчи, за които е необходимо непрестанно да обменят идеи, проекти, добри практики, контакти. Очакваме това взаимодействие да роди нови технологии и иновативни компании, които да са конкурентни на световните пазари", казва изпълнителният директор Елица Панайотова.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ