Новият италиански премиер даде дума да работи без заплата

Новият италиански премиер даде дума да работи без заплата

Италианският министър-председател Марио Монти обеща публично да се откаже от възнаграждението си, за да спечели доверието и подкрепата на съгражданите си за приетия правителствен план с драконовски мерки по съкращаване на държавния дълг, предаде „Асошиейтед прес”.

Италия навлиза в сериозна рецесия, като догодина ръстът ще е едва от порядъка на 0,4-0,5%, предадоха междувременно местните медии. Оттласкването от дъното ще започне едва през 2013 г. Това наложи кабинетът, съставен след оставката на Берлускони, да предприеме спешни и тежки мерки по редуциране на дълга.

Италианският държавен дълг към момента е най-големият в еврозоната, в размер на 1,9 трлн. евро, което се равнява на 120% от БВП.

 На специална пресконференция Марио Монти представи основните мерки за преодоляване на икономическата криза в страната сред които повишаване на данъците, вдигане на пенсионната възраст за мъжете и жените до 66 г., а също и пълна отмяна на индексациите на пенсиите. Властите предвиждат още въвеждане на данък Лукс, както и евентуално вдигане на ДДС от есента на 2012 г. Предстоят и масови съкращения сред административния апарат в цялата страна.

 „Във времена, когато възнамеряваме да помолим италианците да направят жертви, отказът от собствената ми заплата ми се струва единственият верен ход”, заяви Монти.

По време на пресконференцията италианският министърът на труда, социалната политика и равните възможности Елза Форнеро избухна в плач, докато обявяваше, че кабинетът е одобрил пенсионна реформа, която ще започне още през януари.Тя не успя да завърши изявлението си, с което се опита да мотивира промените с "много строга финансова принуда".

Ирландия също се готви за тежки времена. Премиерът Енда Кели предупреди съгражданите си в телевизионно обръщение да се подготвят за лишения през следващите няколко години. Властите подготвят хората за тежки ограничения, след като се оказа, че годишните разходи на държавата са били с 16 млрд. повече от приходите. Предстои да бъде приет бюджет за строги икономии в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ