Новият ред в Европа: Масови забрани за пиене и пушене

Новият ред в Европа: Масови забрани за пиене и пушене

Новият ред в Европа: Масови забрани за пиене и пушене

За първите шест месеца на тази година в Европа влязоха в сила десетки, както местни така и общоевропейски законови промени и забрани, които пряко засягат туристите и гостите на държавите от ЕС.

Списание EUROMAG състави списък на най-важните от тях, касаещи не само местните жители, но и пътешествениците и летовниците.

В листата присъства и България, за която се уточнява, че от 1 юни е в сила пълна збарана за пушене на закрити обществени места, включително заведения и хотели.

Повечето от основните законови промени в ЕС се отнасят за автомобилистите. Така например, от 1 юли във Франция всеки водач трябва да има в колата си алкохолен тестер. Еднократният тест струва около 1,5 евро, а качествено устройство – 100 евро. Френската полиция обаче признава за валидни само тестове с маркировката NF, уточнява изданието. Засега мярката е с гратисен срок, през който полицията само проверява и прави забележка при липсата на консуматива, но от 1 ноември ще влязат в сила и глоби в размер на 11 евро.

В Германия, въведените през 2008 г „екологични зони”, в които е забранено пътуването с автомобили се разширяват значително. Достъп в тях имат само водачите със специален еко знак в зелен, жълт или червен цвят. Препоръчва се на любителите на автопътешествия да проучат предварително обхвата на тези зони и навреме да се снабдят със съответната маркировка.

От началото на тази година в Австрия пък е в сила разпореждане всички водачи, попаднали в задръстване, моментално да се престрояват така, че да има свободно трасе за линейки и други автомобили със специален режим на движение.

В Гърция вече е в сила закон, който забранява пушенето в превозни средства, ако в тях има дете под 12 години. Нарушителите ги заплашва глоба до 1500 евро, ако са с личните си автомобили и до 3000 когато става дума за обществени транспортни средства.

От 1 април в Ница, един от най-красивите градове на Френската Ривиера влезе в действие наредба, забраняваща употребата на алкохол на плажа, градските паркове и всякакви други публични места. Забраната е в сила от 20:00 до 05:00 часа местно време. Също така е въведена забрана за пушене на територията на знаменития плаж La Plage du Centenaire в града, отнасяща се за времето от 09:00 до 20:00 часа. Глобата за нарушители е 35 евро.

От 15 юли в Испания влиза в сила закон, според който употребата на алкохол на обществени места ще се наказва с глоби от 500 до 1100. Санкциите важат и за непълнолетни.

Освен с пиянството, в частност, властите на о. Майорка поведоха битка и замърсяванията на плажовете. Те също въведоха глоби, които достигат до 300 евро за оставен на плажа боклук и до 3000 евро за злоупотреба с алкохол в същите зони.

Ирландия разшири действието на забраната за пушене на закрито, като тя вече се отнася за плажове и зони за отдих на открито, както и за автомобили, в които има непълнолетни.

По улиците в Хърватия също бе забранена употребата на алкохол. Санкциите са от 5 до 150 евро.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават