Новият ред в Европа: Масови забрани за пиене и пушене

Новият ред в Европа: Масови забрани за пиене и пушене

Новият ред в Европа: Масови забрани за пиене и пушене

За първите шест месеца на тази година в Европа влязоха в сила десетки, както местни така и общоевропейски законови промени и забрани, които пряко засягат туристите и гостите на държавите от ЕС.

Списание EUROMAG състави списък на най-важните от тях, касаещи не само местните жители, но и пътешествениците и летовниците.

В листата присъства и България, за която се уточнява, че от 1 юни е в сила пълна збарана за пушене на закрити обществени места, включително заведения и хотели.

Повечето от основните законови промени в ЕС се отнасят за автомобилистите. Така например, от 1 юли във Франция всеки водач трябва да има в колата си алкохолен тестер. Еднократният тест струва около 1,5 евро, а качествено устройство – 100 евро. Френската полиция обаче признава за валидни само тестове с маркировката NF, уточнява изданието. Засега мярката е с гратисен срок, през който полицията само проверява и прави забележка при липсата на консуматива, но от 1 ноември ще влязат в сила и глоби в размер на 11 евро.

В Германия, въведените през 2008 г „екологични зони”, в които е забранено пътуването с автомобили се разширяват значително. Достъп в тях имат само водачите със специален еко знак в зелен, жълт или червен цвят. Препоръчва се на любителите на автопътешествия да проучат предварително обхвата на тези зони и навреме да се снабдят със съответната маркировка.

От началото на тази година в Австрия пък е в сила разпореждане всички водачи, попаднали в задръстване, моментално да се престрояват така, че да има свободно трасе за линейки и други автомобили със специален режим на движение.

В Гърция вече е в сила закон, който забранява пушенето в превозни средства, ако в тях има дете под 12 години. Нарушителите ги заплашва глоба до 1500 евро, ако са с личните си автомобили и до 3000 когато става дума за обществени транспортни средства.

От 1 април в Ница, един от най-красивите градове на Френската Ривиера влезе в действие наредба, забраняваща употребата на алкохол на плажа, градските паркове и всякакви други публични места. Забраната е в сила от 20:00 до 05:00 часа местно време. Също така е въведена забрана за пушене на територията на знаменития плаж La Plage du Centenaire в града, отнасяща се за времето от 09:00 до 20:00 часа. Глобата за нарушители е 35 евро.

От 15 юли в Испания влиза в сила закон, според който употребата на алкохол на обществени места ще се наказва с глоби от 500 до 1100. Санкциите важат и за непълнолетни.

Освен с пиянството, в частност, властите на о. Майорка поведоха битка и замърсяванията на плажовете. Те също въведоха глоби, които достигат до 300 евро за оставен на плажа боклук и до 3000 евро за злоупотреба с алкохол в същите зони.

Ирландия разшири действието на забраната за пушене на закрито, като тя вече се отнася за плажове и зони за отдих на открито, както и за автомобили, в които има непълнолетни.

По улиците в Хърватия също бе забранена употребата на алкохол. Санкциите са от 5 до 150 евро.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ