Щамът "Ерис": Трябва ли отново да се притесняваме от COVID?

Щамът Ерис: Трябва ли отново да се притесняваме от COVID?

Щамът "Ерис": Трябва ли отново да се притесняваме от COVID?

Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ проследяват нова, силно мутирала линия на вируса, който причинява COVID-19.

От края на юли досега са открити шест случая в четири държави. Учените следят новата линия, наречена BA.2.86, тъй като тя има 36 мутации, които я отличават от доминиращия в момента вариант XBB.1.5, пише "Ройтерс".

Засега няма доказателства, че BA.2.86 се разпространява по-бързо или причинява по-сериозни заболявания в сравнение с предишните версии, а съветите на здравните власти за предпазване от COVID остават същите.

Какво е новото?

Инфекциите и хоспитализациите с COVID се увеличават в САЩ, Европа и Азия, като през последните месеци повече случаи се дължат на подварианта EG.5 "Eris", наследник на линията Omicron, която първоначално се появи през ноември 2021 г.

През последните няколко дни органите за обществено здраве са документирали по един случай на BA.2.86 в САЩ, Обединеното кралство и Израел, както и три случая в Дания.

Какво казват учените за BA.2.86?

BA.2.86 произхожда от "по-ранен клон" на коронавируса, така че се различава от варианта, към който са насочени настоящите ваксини, обяснява д-р С. Уесли Лонг, медицински директор на диагностичната микробиология в методистката болница в Хюстън.

Според него все още не е ясно дали BA.2.86 ще успее да надделее над други щамове на вируса или ще има някакво предимство при избягването на имунната защита от предишна инфекция или ваксинация.

Но много държави драстично намалиха тестването на пациентите и усилията си за анализ на геномите на вирусите, причиняващи нови случаи на COVID. В тази ситуация траекторията на BA.2.86 "не изглежда добре в момента", като се има предвид скоростта, с която се идентифицират нови случаи, казва д-р Ерик Топол, експерт по геномика и директор на Института за транслационни изследвания Scripps Research в Ла Джола, Калифорния.

Множеството мутации правят BA.2.86 "коренно различен по своята структура" в сравнение с по-ранните варианти, казва Топол.

Основният въпрос, добави той, е дали BA.2.86 ще се окаже силно трансмисивен.

Дали новите варианти разболяват повече?  

Посещенията в спешните отделения и хоспитализациите за COVID в САЩ остават на ниско ниво, но се увеличават от началото на юли, според данните на уебсайта на Центровете за контрол и превенция на здравето (CDC). Засега обаче лекарите съобщават, че пациентите, прегледани през последните седмици, когато се разпространява вариантът Eris, не са толкова болни, колкото тези, които са лекували по време на предишните вълни на пандемията.

По-широкото разпространение на BA.2.86 вероятно ще доведе до повече заболявания и смърт сред уязвимите групи от населението, казва Топол.

Твърде рано е да се каже дали BA.2.86 ще причини по-тежки заболявания. "Въз основа на наличните данни все още не знаем какви рискове, ако има такива, (BA.2.86) може да представлява за общественото здраве извън това, което е наблюдавано при други циркулиращи в момента линии", заяви говорител на CDC.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ