Норвегия е най-доброто място да бъдеш майка

Норвегия е най-доброто място да бъдеш майка

Норвегия е най-доброто място в света да бъдеш майка, а Сомалия е най-лошото според годишния доклад на международната неправителствена организация „Спасете децата” (Save the children).

Скандинавските страни традиционно оглавяват рейтинга, в който са включени 179 държави.

България е на 44-о място, а притиснатата от финансова и икономическа криза Гърция е 19-а.

Класацията се прави въз основа на критерии като майчиното здраве, образование, ниво на доходите и статут на жените.

Финландия, която бе лидер в миналогодишния доклад, сега е втора. Австралия е единствената неевропейска държава в топ 10. Канада се класира на 20-о място и изпреварва Франция (23-та) и Великобритания (24-та).

В последната десетка влизат африкански страни, сред които Сиера Леоне, Централноафриканската република, Демократична република Конго. Девет от тези 10 страни са арена на военни конфликти.

САЩ са паднали с 2 места – от 31-во на 33-то, зад Япония, Полша и Хърватия. Според доклада рискът от смърт при американските майки е 10 пъти по-висок отколкото за полските. В САЩ този риск е най-висок в сравнение с всички развити страни. 

Докладът подчертава, че има големи разлики в дела на детската смъртност между различните страни. В десетте страни начело на класацията 1 от 290 майки губи детето си преди да е навършило 5 г. В последните 10 държави тази пропорция е чудовищна: 1 от 8 майки.

Вашингтон чупи рекорда по детска смъртност сред 24-те най-богати столици – 7,9 на 1000, срещу по-малко от 2 на 1000 в Стокхолм и Осло.

Числата потвърждават, че икономическото богатство не страната не е единственият фактор за благополучието на майките. Норвежците наистина са заможни, но инвестират това богатство и в здравето на майките и на децата и са направили това свой основен приоритет, коментира президентът на „Спасете децата” Каролин Майлс.

Топ 10
1. Норвегия
2. Финландия
3 Исландия
4. Дания
5. Швеция
6. Холандия
7. Испания
8. Германия
9. Австралия
10. Белгия

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ