Google News спира в Испания

Google News спира в Испания

Google News спира в Испания

Американската компания Google прекратява новинарската си услуга Google News в Испания преди да влезе в сила обновление в закона за интелектуална собственост в страната. 

Сайтът ще спре да работи от 16 декември, а промените в регламента влизат сила през януари 2015 г., посочва Би Би Си, цитирайки компанията. Законът позволява на испанските издатели да искат заплащане от услуги като Google News, ако авторското им съдържание се показва в сайтовете. Google оспорваше решението, твърдейки че не печели пари от услугата си в Испания, базирана на онлайн търсенето - тя не показва реклама в сайта. 

Така в Испания се оформи битка на Google срещу вестнците, в която онлайн гигантът се оттегля. 

Ричард Джинграс - ръководител на Google News, коментира в блога на компанията, че е жалко, че така се случва. Той отбелязва, че медиите в Испания все пак са могли да избират дали искат публикациите им да се появяват в Google News. "Повечето избираха да бъдат включвани неслучайно. Google News създава реална стойност за тези издатели, като привлича хората към уебсайтовете им, което им помага да генерират рекламни приходи", допълва той. 

Новото испанско законодателство, наричано "Google такса" не посочва точно колко трябва технологичната фирма да плаща за авторски права. 

През ноември най-голямото издателство в Германия  - "Аксел Шпрингер", се отказа да блокира Google от възможността да показва откъси от статии във вестниците му след като експеримент е показал, че това намалява драстично трафика в медийните му сайтове. Фирмата планираше да ограничи употребата на новини на Google от welt.de, computerbild.de, sportbild.de и autobild.de. Изпълнителният директор Матиас Дьопфнер коментира, че компанията трябва "да се изхвърли от пазара", ако продължава с настояването си американската компания да й плаща лицензионни такси. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ