WikiLeaks обяви 100 хил. долара награда за секретните глави от ТТП

WikiLeaks обяви 100 хил. долара награда за секретните глави от ТТП

WikiLeaks обяви 100 хил. долара награда за секретните глави от ТТП

Сайтът WikiLeaks обяви награда от 100 хил. долара за непубликуваните глави от документа за Транс-тихооканско партньорство.

По-рано сайтът пусна три глави от документа, свързани с опазването на околната среда и интелектуална собственост. Това е усложнило преговорите за ТТП, пише агенция ДПА.

26 глави още са засекретени. Достъп до текста сега имат само преговарящите и големите корпорации според портала, ръководен от Джулиан Асанж. WikiLeaks предприема стъпки обществото да получи законен достъп до липсващите глави, пише в прессъобщението на сайта.

ТТП разработва механизъм за бъдещия растеж на страните, участващи в него. Критикуван е заради секретността на преговорите по споразумението.

Партньорството е насочено към задълбочаване на икономическите връзки между участващите страни. Очаква се значително да намалеят тарифите между тях, както и да се разшири търговията със стоки и услуги. Очаква се също така и увеличаване на инвестиционните потоци между страните и по-нататъшно засилване на икономическия им растеж. Страните-членки търсят път за насърчаване на по-тесни отношения на икономическите политики и регулаторните въпроси между отделните държави, участващи в пакта, пояснява ДПА.

Според WikiLeaks обаче договорът цели създаването на нов международен правов регламент, при който транснационалните компании няма да бъдат подсъдни на националните съдилища, ще могат да се отклоняват от екологичните норми, да въвеждат полицейски мерки в интернет от името контент-индустрията, да ограничават достъпността до евтини лекарствени препарати-генерици.  Сайтът, станал известен със скандалните си разкрития, твърди, че ТТП рязко ще ограничи законодателния суверенитет на страните.

„Няма повече тайни. Няма повече оправдания. Хайде да отворим ТТП веднъж завинаги”, заяви създателят на WikiLeaks Джулиан Асанж.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ