Открит е нов вид прародител на човека в Африка

Открит е нов вид прародител на човека в Африка

Археолози са открили нов прародител на човека в Етиопия. Намерените горна и долна челюст са на Australopithecus deyiremeda, съвременник и съсед на най-известния австралопитек Люси, пише списание Nature.

Радиометричните, палеомагнитните и гелогичните методи на датировка показват, че възрастта на находката е 3,3-3,5 млн. години, епохата на средния плиоцен.

Следите от неизвестния досега австралопитек са намерени през 2011 г. в областта Афар, само на 35 км от мястото, на което е била Люси от вида Australopithecus afarensis и на няколко стотин километра от Адис Абеба.

Новата находка се различава по размера и формата на зъбите. Долната челюст е по-мощна, а относително малките зъби сочат, че този австралопитек се е хранел се различна храна в сравнение с Люси. Названието на новия вид означава на афарски „близък родственик”.

Антрополозите дълго вярваха, че преди 3-4 млн. години е живял само един вид човешки прародител, който постепенно е еволюирал.  От 1990-то години насам обаче бяха открити австралопитека Абел от Бар ел Газар в Чад на възраст 3,6 млн. години, и на Kenyanthropus platyops – чиито череп на 3,4 млн. години е открит в Кения, съвременници на Люси, постави тази теория под съмнение.

Откриването на краката на „дървесния човек” в Афар през 2012 г. и на челюстта на Australopithecus deyiremeda (и двете са намерени от Йоханес Хайле-Селасие от Музея по естесвена история в Кливланд) разсейват окончателно съмненията, че в Африка са живели различни видове ранни хуманоиди.

Как се обяснява това разнообразие между хуманоидите в морфологичен план в една обща екосистема? „Създаването на различни екологични ниши, които включват и предпочитанията към храната, стратегиите за търсене на храна избора на хабитат и придвижването на популацията, вероятно са ключовият фактор”, коментира британският антрополог Фред Спур.

Но да се прави връзката между тези характеристики и различията в морфологията е трудно. Поне докато не бъде открит авторът на първите каменни оръдия на труда (намерени в Кения), тъй като те са дали решаващо предимство на  изобретателите си при събирането на храна и включването на месото в менюто на древните хуманоиди.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ