Откриха ходеща риба

Откриха ходеща риба

Откриха ходеща риба

През последните пет години в Източните Хималаи с а открити 200-та нови животински и растителни видове. Най-интересните сред тях са ходеща риба и кихаща маймуна, съобщава в. "Мирър".

Ходещата риба е яркосиня и се среща в Западен Бенгал. Тя може да диша въздух и да оцелее на сушата до четири дни, като може да измине извивайки се 400 м между два водни басейна.

Маймуната киха, защото носът й е толкова чип, че когато вали, в него влиза вода. Това я издава в дъждовните дни и тя лесно може да бъде забелязана. За да намали дискомфорта, чипоносата маймуна обикновено чака да спре дъждът с глава свита между коленете.

Сред видовете, открити в Непал, Бутан, Северна Мианма, Южен Тибет и Североизточна Индия за пет години са 133 растения, 26 риби, 10 земноводни, едно влечуго, една птица и един бозайник. Една от жабите е с невероятни сини очи. Има и пепелянка с глава като копие и шарки в жълто, червено и оранжево, която прилича на бижу.

"Тези открития показват, че имаме още много да учим за видовете, с които споделяме нашия свят. Те ни напомнят, че ако не вземем мерки за защита на тези крехки екосистеми сега, могат завинаги да бъдат изгубени несметни богатства", твърди Хедър Сол, главен съветник в Световния фонд за дивата природа за Великобритания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги