Откриха затвор на ЦРУ в Букурещ

Откриха затвор на ЦРУ в Букурещ

Журналисти от германската телевизия А Ер Де твърдят, че са открили местонахождението на тайния затвор на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) в Румъния, предава „Асошиейтед прес“ . Затворът се намира в столицата Букурещ, в северната част на града, в оживен жилищен район, само на няколко минути от центъра на града. Официално, в сградата се помещава Националното регистрационно бюро за класификация на информацията, където се съхраняват секретни данни на НАТО и ЕС. 

В продължение на много години американското разузнаване е използвало правителствената сграда, под кодовото название „Ярка светлина” за временен изолатор за опасни и важни престъпници. Един от затворниците е бил Халид Шейх Мохамед, който се смята за предполагаем организатор на атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ.

Румънският затвор е част от мрежа от така наречените черни обекти, които ЦРУ експлоатира и контролира в чужбина в Тайланд, Литва и Полша. Всички затвори бяха затворени през май 2006 г. Активисти за правата на човека призоваха страните от Източна Европа да разследват ролята на техните правителства, осигурими домакинство на затвори, в които са били използвани жестоки техники за разпит. Длъжностни лица от тези страни продължават да отричат ​, че тези затвори въобще са съществували. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ