Първанов: Напускаме управлението, ако държавата не подкрепи Бокова за ООН

Първанов: Напускаме управлението, ако държавата не подкрепи Бокова за ООН

Първанов: Напускаме управлението, ако държавата не подкрепи Бокова за ООН

Ако държавата не подкрепи Ирина Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, това ще е катастрофа за българската дипломация. Партия АБВ може да напусне управлението, ако правителството продължава да бави номинацията на Ирина Бокова. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов.

Той призова Външно министерство да спре да шикалкави и протака и да задвижи максимално бързо писмото до ООН с номинацията на Бокова.

„Партията има информация, че някои от българските дипломати си позволяват да работят против тази кандидатура, а от българска почва тръгва черен ПР, което е обидно за нацията”, посочи Първанов, цитиран от „Дарик”.

„От АБВ настояват да бъдат дадени ясни указания на българските дипломати в чужбина без двусмислие и двойни игри за подкрепа на кандидатурата на Бокова. От партията смятат, че някои от българските дипломати, си позволяват да работят против тази кандидатура. Това не само е грозно, но е обидно за нацията, да го правят наши сънародници е меко казано недопустимо”, смята Първанов.

Според Ивайло Калфин Бокова се ползва с подкрепата на петте постоянни членки на ООН, предаде БТА. Той отбеляза, че сега е време не за консултации, а за сериозна кампания за кандидатурата на Бокова.

Както стана ясно по-рано през миналата година ясно, амбиция за поста генерален секретар на ООН освен Бокова изявява и Кристалина Георгиева.

Надпреварата за нов шеф на ООН започна официално през декември миналата година. Това стана с изпращане на официално писмо до всичките страни-членки на световната организация с призив да излъчат своите кандидати за поста генерален секретар, чийто избор ще се проведе догодина. Писмата бяха подписани от председателите на Общото събрание на ООН Могенс Люкетофт и на Съвета за сигурност Саманта Пауър.

Според документа кандидатите за поста се издигат чрез формално уведомяване на председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност, които на свой ред информират за това страните-членки.

Пълномощията на настоящия генерален секретар на ООН Бан Ки Мун изтичат на 31 декември 2016 г. Процедурата за назначаване на нов административен глава на световната организация предвижда, че за да бъде избран един кандидат, той трябва да получи препоръка от Съвета за сигурност и да бъде утвърден от общото събрание.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ