БСП ще прави допитване дали да подкрепи първия мандат на ГЕРБ-СДС

БСП ще прави допитване дали да подкрепи първия мандат на ГЕРБ-СДС

БСП ще прави допитване дали да подкрепи първия мандат на ГЕРБ-СДС

БСП свиква утре Националният съвет на партията за допитване дали да бъде дадена подкрепа на номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Това стана ясно след срещата между представителите на ГЕРБ-СДС и БСП тази сутрин в парламента, в която участваха и партийните лидери Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Двете партии отчетоха допирни точки - че трябва да има работещо правителство, че влизането в Шенген е приоритет, но и различия, особено в частта са дефицита на бюджета. А от БСП посочиха, че при евентуална подкрепа на бъдещ кабинет, ако има решение за износ на оръжие за Украйна, партията веднага ще оттегли подкрепата си от правителството.  

"По време на срещите с парламентарните групи миналата търсих отговор на два въпроса - има ли нужда България от работещо правителство, което да направи така, че страната да излезе от политическата криза и да направи нормална работата на институциите и имаме ли обща рамка приоритети, което да покаже нашия ангажимент към хората. Отговорът беше - да", обяви в началото на срещата с БСП кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел. Тя уточни, че тази програма е обща, тя ще търпи промени.

Днес достигаме до следващ етап - какъв може да е възможният формат на правителството. Моето предложение към вас е експертно правителство с ясно очертани приоритети, мерки, срокове, с ясен срок на мандат, добави Мария Габриел като поясни, че остават отворени за диалог.

"Няма да ви е лесно!", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на Мария Габриел. А после се обърна и към Бойко Борисов с думите: "Сбъркахте подхода още от самото начало. Не биваше да се предлага чисто партиен премиер. Трябваше да търсим формат за национално, а не партийно правителство".

За нас, посочи Нинова, има няколко ключови въпроса. "Смятаме, че трябва да има работещо правителство и парламент. По задачите, които трябва дас е свършат, за нас на първо място е бюджетът. Всички знаем, че от юни месец, в състоянието, в което се намира удължителния бюджет, влизаме в нулево салдо. Това е катастрофално и за държавата, и за хората. Вина за това носи служебният кабинет, който не пожела миналата година да внесе редовен бюджет. Това беше грешка. Трябва да положим усилия да приемем бюджет", каза Нинова. 

Ние не споделяме вашето виждане, че дефицитът трябва да е под 3% с цел веднага да се влезе в еврозоната. За нас 3% дефицит означава рязане на разходи особено в социална сфера, обясни лидерът на БСП. И предложи да се помисли за дефицит в рамките между 4% и 4,5%. 

Мария Габриел им отговори, че има възможност 2024 година дефицитът да се свие и под 4%. 

От БСП се обявяват категорично за присъединяване на страната към Шенген и активирането на средствата по Плана за възстановяване и развитие. Подкрепят и провеждането на съдебно реформа.

"Съдебната реформа, ама смислена със задълбочена промяна в законите, ако трябва с промяна в Конституцията. Сменяме Гешев, за да сложим Пешев не е съдебна реформа", посочи Нинова. 

По отношение на съдебната реформа, Мария Габриел отговори: "Тази крачка, която беше предприета и от мен, с пълното уважение на компетенциите на всеки, уточнявайки че не става въпрос за персонална промяна, ще кажа, че това е важна крачка, която позволява дискусията да влезе в сериозен дебат по отношение на законите, цялостната съдебна реформа, възможността наистина да има чувство за справедливост в българските граждани".

И още, от ГЕРБ смятат, че е важно да бъде приет и Закона за домашното насилие. 

"Форматът, който се предлага, не е коалиция. Вярвам, че всяка партия може да запази идентичността си без това да възпрепятства съставянето на правителство. Затова съм благодарна за тези разговори, защото те позволяват да очертаем общото, това, което ще позволи да бъде съставено работещо редовно правителство, но и това, което ще позволи всеки подкрепил това правителство да запази своята идентичност", каза Мария Габриел. 

Нинова обаче отвърна: "Ако партиите подкрепим общо правителство, национално и надпартийно, и това правителство реши да изнася оръжия за Украйна, и ако хипотетично ние сме подкрепили такова правителство, смятайте, че на секундата се оттегляме". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ