Новите избори - не по-рано от 2 април

Новите избори - не по-рано от 2 април

Новите избори - не по-рано от 2 април

Централната избирателна комисия има готовност да проведе парламентарните избори на 2 април. Това обясни пред депутатите председателят на ЦИК Камелия Нейкова във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите избори. Изслушването й беше включено извънредно като втора точка в дневния ред по предложение на председателстващия заседанието на Народното събрание Росен Желязков. 

Днес сутринта БСП върна третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на президента Радев, което е и последната стъпка преди той да пристъпи към разпускането на парламента и насрочването на следващите парламентарни избори. Румен Радев обаче обяви, че ще определи датата на вота след консултация с ръководството на ЦИК относно готовността за произвеждане на предсрочни избори.

Пред депутатите Нейкова разказа, че след промените в Изборния кодекс ЦИК е имала среща с печатницата на БНБ за отпечатване на бюлетините от машинно гласуване. В рамките на вчерашния ден е направен експеримент с гласуване с три вида хартия за машини за гласуване. И при трите теста гласуването е минало гладко, така че от ЦИК смятат, че и трите вида, предлагани от БНБ ще свършат работа, стана ясно от думите й.

"По отношение на сроковете за доставка беше посочено, че хартията вече е поръчана като най-ранната доставка може да се определи 27 февруари - 5 март. Оттам нататък се посочва, че за разролването на тази хартия са необходими 50 календарни дни. Те са свързани със заявените от нас 30 000 ролки, но мисля, че за предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество. И количество от порядъка на 15 - 20 хиляди ролки биха позволили да има във всяка машина по една ролка и една резервна. Според нас и предвид становището на печатницата на БНБ, евентуална дата са произвеждане на избори 26 март практически не би могло да се достави количеството хартия, но за 2 април ЦИК ще получи необходимите количества хартия, за да осигури изборите", обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Калина Константинова от ПП репликира председателят на ЦИК, че по този начин няма да се обезпечи възможността за гласуване на машина за всички, които желаят да гласуват по този начин, тъй като на предишния вот на втори октомври за всяка машина са били осигурени по три ролки хартия, вместо по две.

Камелия Нейкова отговори, че на последните избори, когато се е гласувало само с машини, са били необходими до две ролки за гласуване, колкото ще бъдат осигурени до втори април. До края на деня председателят на ЦИК ще даде информация в Народното събрание дали на последните избори е имало секция, в която да са използвани повече от две ролки. 

ЦИК има готовност с първите си решения, които следва да вземе незабавно след указа на президента за изборите, увери Нейкова. Имаме готовност и с определянето на мандатите по изборните райони, каза още тя. 

Реакциите в парламента по темата за датата на вота не закъсняха. 

"Разумната дата за избори е 2 април", на мнение е председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов. Според него, след тази дата се отивало "много нататък във времето" и има отклоняване от предвидените в Конституцията срокове. 

"Това, което видяхме, е годежът между задругата на хартиената коалиция ГЕРБ, ДПС и БСП. Очакваме да видим сватбата. Ние отстояваме принципите си, знаете ги много добре - да върнем важната тема - темата за антикорупцията, въпреки димките, които виждаме в публичното пространство, за да можем наистина да осъществим дневния ред на България", каза Венеция Ангова от "Продължаваме промяната".

"Имаме две опции за провеждане на избори - 26 март или 2 април, защото след това всяка седмица има празници - Великден за католици и православни християни и Байрам за мюсюлманите", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него, това са "поредните ненужни предсрочни парламентарни избори". Той смята, че участниците във вота трябва да си дадат сметка, че следващият парламент няма да е кой знае колко по-различен от предходните четири като структура.

"Както виждате Народното събрание приема единствено и само решения под чужд натиск и под чужда диктовка. Колкото по-скоро се разпусне това Народно събрание, толкова по-добре и аз не мога да разбера мотивите на президента Радев да продължава да бави този свой указ", каза председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Кристиан Вигенин от БСП пък заяви: "Колкото по-бързо имаме нов парламент, който може да излъчи редовно правителство, толкова по-добре и по отношение на вътрешната политика и по отношение на външната".

"Трябва да се приемат максимално много закони по Плана за възстановяване и устойчивост и също така да се имплементира в българското законодателство регламент 1854, който прехвърля свръхприходите от производителите към домакинствата, малкия и среден бизнес", посочи Георги Самандов от "Български възход". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ