България

Политика

|

Общество

|

Държавата е лишена от пътно поддържане през следващите 6-7 месеца, алармират от МФ

Държавата е лишена от пътно поддържане през следващите 6-7 месеца, алармират от МФ

Държавата е лишена от пътно поддържане през следващите 6-7 месеца, алармират от МФ

Държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 6-7месеца. Това каза заместник-министърът на финансите Андрей Цеков на извънреден брифинг в Министерския съвет, свикан заради казуса с едностранното прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

От Министерския съвет вчера съобщиха, че причината, посочена от АПИ, е „пропуски в документацията за участие“, предложена от самата агенция. Обществените поръчки бяха обявени през април т.г. с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и които са предмет на проверка от компетентните органи.

„С тези действия е накърнен общественият интерес. Липсата на зимно пътно поддържане ще застраши обществения живот и здраве. В резултат на тези действия и бездействия се предпоставя, че пътната поддръжка следва да продължи да се изпълнява по съществуващите договори, които биха представлявали единствената възможност да се осигури зимно и текущо поддържане“, посочи Цеков. 

Той припомни, че съществуващите договори страдат от редица пороци, установени от две междуведомствени групи, както и че са обект на проверка от няколко институции. 

„Действията и бездействията на АПИ на практика изчегъртват всеки един опит за оздравяване на държавната политика в областта на пътната инфраструктура“, коментира още заместник-министърът на финансите. Андрей Цеков смята, че действията на АПИ са основание и за търсене на административна и наказателна отговорност. 

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ивайло Стайков посочи, че е разбрал за мотивите на Пътната агенция от изнесената информация в интернет и не е присъствал на разговори, водени за това защо се налага прекратяването на процедурите.

Депутатът от „Продължаваме Промяната“ Настимир Ананиев, който е и председател на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление заяви, че комисията предстои да заседава извънредно по темата, за да търси решение на проблема. 

„Искаме да се разплатим, но с коректния бизнес. Това са около 20% от заданията, които са проверени. Другите трябва да бъдат проверени от ДНСК. Трябва да се провери по какъв начин се е случвало строителството, защото имаме сигнали, че на места не се е случвало, но се очаква да бъде платено“, каза още Ананиев. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ