Нарастват шансовете за правителство според Христо Иванов

Нарастват шансовете за правителство според Христо Иванов

Нарастват шансовете за правителство според Христо Иванов

"Това е втори опит за реализация на първия мандат. Ключовият въпрос е да се намери начин за постигането на баланс между ПП и ИТН. "- това заяви председателят на "Демократична България" Христо Иванов от "Демократична България" след поредния кръг консултации, насрочени от БСП, които търсят подкрепа за съставяне на правителствов рамките на 47-ото Народно събрание. Тази седмица БСП провежда първи кръг от срещи, на които търси съгласие по политики и управленска програма, а в следващ кръг от срещи вече ще се дискутират структурата и състава на бъдещия кабинет. 

"Гледаме на възможността да се излъчи правителство с третия мандат като на нещо, което трябва да бъде подкрепено. Виждаме определени знаци, че нарастват шансовете в това отношение. Търпение, професионализъм и може да успеем да имаме правителство с трети мандат. Радваме се, че стъпваме на програмата, която изработихме заедно в рамките на опита за първия мандат. По-скоро ще се включим активно в процеса, когато надявам се вече има излъчена кандидатура за премиер от страна на "Продължаваме промяната", каза Христо Иванов. 

Той обаче обяви, че органите на ДБ ще решат каква точна подкрепа ще дадат, след като се очертае цялата конфигурация. По думите му е редно номинацията за премиер да дойде от "Продължаваме промяната". "Ние сме работили по първия мандат с премиер Асен Василев, така че това не е тема за нас", допълни Иванов.  

"Допускам, че първият ни разговор ще бъде по-лесно, защото сме съавтори на програмата, която сме поставили за обсъждане като първи кръг от преговори за съставяне на правителство. И пред вас декларираме сериозната си готовност да опитаме да съставим редовен кабинет и парламент, който да работи", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на срещата. 

На излизане от срещата обаче Нинова заяви: "Имаме нужда от повече време за преговори. Мисля, че ще имаме мнозинство. Но предстоят втората част от разговорите за структура и състав. Намираме се в доста сложна ситуация на преговори. Задачата ни е трудна. Не изисквайте от нас да поставяме краен срок".

"Предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много посилни от различията, които имаме. Затова сме и на тази маса. Подхождаме конструктивно и отговорно за това да бъде създадено управление, защото рискът България да остане в зимните месеци без парламент е голям. Този риск дава възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация и ние няма да допуснем това", категоричен беше съпредседателят  на ДБ Атанас Атанасов. 

Корнелия Нинова изрази готовност, че следващата седмица ще се проведат втория кръг от разговори, които ще бъдат фокусирани върху структурната и състава на Министерски съвет. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ