Кирил Петков: Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ

Кирил Петков: Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ

Кирил Петков: Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ

Очаквам министър Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“, заради чиито действия и бездействия е нарушен общественият интерес в полза на привилегировани фирми. Това написа във Фейсбук профила си премиерът в оставка Кирил Петков по повод казуса с едностранното прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Според Петков, действията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Пътната агенция са показателни, че на страната е нужно ново антикорупционно мнозинство, което „да пресече порочните модели на предишната власт“. 

„За пореден път сламени чиновници и брокери влязоха в акция за опазване на държавната хранилка за строителните фирми, близки до ГЕРБ и кръговете около тях. Същите, взели стотици милиони на тъмно за работа по пътищата, с договори, по които текат проверки заради порочни строителни практики. С прекратяването на новите, прозрачни обществени поръчки, АПИ възпрепятства пътната поддръжка в държавата в следващите шест-седем месеца и поставя в риск здравето и живота на гражданите. Това не трябва да се допуска“, пише още премиерът в оставка. 

Той призовава депутатите спешно да обсъдят проблема в регионалната комисия и да излязат със законосъобразно решение, което да гарантира, че българските пътища ще се поддържат без пропуск, включително през зимния сезон.

„Очаквам компетентните органи, включително прокуратурата, да се сезират по извършените нарушения и да възобновят проверките по работата на строителните фирми и целесъобразното изразходване на стотиците милиони публични средства“, пише в още в поста си Кирил Петков.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ