Мария Габриел: Ще внесем искане за освобождаване на главния прокурор

Мария Габриел: Ще внесем искане за освобождаване на главния прокурор

Мария Габриел: Ще внесем искане за освобождаване на главния прокурор

Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, поради уронване престижа на прокуратурата. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ в първия мандат Мария Габриел на среща с парламентарната група.

"Изправям се с чувства на гордност и скромност заедно с вас, защото в последните 14 години сме работили и постигали резултати и в рамките на моите дейности, свързани със законодателната и изпълнителната политика на ЕС. Днес обаче заставам пред вас с чувство за голяма отговорност, която всички ние носим пред българите. Ключовата дума на днешните ни срещи с партиите ще бъде диалог - по конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план. За да ги изпълним тези приоритети, имаме нужда от работещо правителство, носещо отговорност", подчерта Мария Габриел. 

Посланието ми е да работим заедно с българска стратегия на трите ААА - амбиция, авторитет, ангажимент, каза още кандидатът за премиер на ГЕРБ в първия мандат. "Амбиция да покажем, че сме способни да съставим правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно. Авторитет на България е Европа - да участваме в процесите в ЕС. Ангажимент към българите, да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот. Искаме да водим диалог, който да изпълни със съдържание тези думи, ще си задаваме и неудобни въпроси. Чрез диалог ще се преодолеят различия, за да утвърдят обединяващото. Правителството трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент", добави тя.

Мария Габриел сподели основните приоритети, за които ще работи:

  1. план за изход от кризата и работещо правителство; 
  2. стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета; 
  3. правосъдна реформа, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне, механизъм за разследване на главния прокурор, конституционна реформа;
  4. справяне с инфлацията и ръста на цените; 
  5. приемане на България в еврозоната; 
  6. преодоляване на двегодишното закъснение по оперативните програми - програма за развитие на селските райони и Плана за възстановяване и устойчивост;
  7. подобряване на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния натиск, членството в Шенген, модернизация на армията, активно участие на България в общата европейска политика за сигурност и отбрана, спазване на ангажиментите на страната, свързани с членството ни в НАТО;
  8. ускоряване участието на България, свързано с модернизацията на страната в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор, ключово е да се инвестира в младите хора.
  9. преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда, създаване на иновационни хъбове; 
  10. опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, активно участие на България в европейската мисия за борба с рака и Плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технология и прецизната медицина.

"За мен е чест да застанем и да кажем - искаме работещо правителство. България, която е обединена и ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО", каза още Мария Габриел. По думите ѝ, ключовата дума на днешните срещи ще бъде диалог между парламентарните групи.

Припомняме, че днес кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел започва срещи с останалите парламентарни групи в Народното събрание в търсене на подкрепа за съставяне на правителство. Тя лично ще води преговорите, а първи на масата за разговори са поканени от "Продължаваме промяната - Демократична България". Втори са поканени от ДПС. Предвидени са разговори и с БСП и "Има такъв народ". От "Възраждане" обаче обявиха, че не са получили покана за среща. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ