Във вторник ще бъде проведен Съвет по сигурността в Министерския съвет

Във вторник ще бъде проведен Съвет по сигурността в Министерския съвет

Във вторник ще бъде проведен Съвет по сигурността в Министерския съвет

Съвет по сигурността в Министерски съвет ще бъде проведен във вторник. Това обяви премиерът Николай Денков след продължилата близо 2 часа и половина председателска среща в Народното събрание, чиято тема е националната сигурност в контекста на войната срещу Израел и войната в Украйна. За да се проведе Извънредният председателски съвет, дебатът по вота на недоверие в пленарна зала беше временно прекъснат и беше дадена почивка. 

"Този Председателски съвет беше насочен изключително към това да информира народните представители каква в ситуацията, какви са рисковете и какви мерки е предприело праивтелството в контекста на войната срещу Израел и войната в Украйна. Информация имаше доста, затова заседанието отне време. Но няма нещо, което да е по-различно, от казаното в вчера при президента. Правителството вече е предприело мерки и те са свързни, както с охрана на ключовите обекти, така и с местата, на които се събират много хора – като гари, пристанища и летища", заяви премиерът. 

По думите му, нямало непосредствена заплаха за България, с изключение на обекти, свързани с Израел, каквито са Посолството и Синагогите, както и туристическите групи.

"Ако конфликтът се задълбочи и разшири, трябва да се преразгледат тези рискове. Към момента ситуацията е такава, каквато обяснихме вчера", каза Денков. 

Според него, един от рисковете, които могат да се очакват, е евентуална бежанска вълна.

"Няма никакви основания в критиките на опозицията", коментира премиерът Николай Денков относно внесения вот на недоверие към Министерския съвет заради провала в сектор "Енергетика". Той специално благодари на министъра на енергетика и на неговия екип за това, че са свършили огромна работа до днес – трудна и висококвалифицирана, но създават и тази публичност, която е необходима. "Действително очаквам подкрепа на правителството", заяви Денков.  

"Трябва да бъдем много внимателни. Имахме и атентат в Сарафово. Трябва да бъдем внимателни в изказа и действията, твърди и категорични към тези, които сеят терор", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отбеляза, че и в Горни Карабах ситуацията е тежка и всичко се случва набързо и силово, при тлеещ от години конфликт. Притеснен е от ситуацията в Израел. "Украйна за съжаление ще мине на заден план. Целият фокус на света ще е в Израел и Палестина, и Арабския свят. Много сложна обстановка", каза той. 

"Няма пряка заплаха за българската национална сигурност. Има риск конфликтът в Израел да се разрасне", заяви Атанас Атанасов от ПП-ДБ. "Службите трябва да имат план как да реагират на рисковете пред националната сигурност. Представителят на ДАР, цивилното разузнаване, заяви, че нямало връзка между войната в Украйна и случващото се в Близкия Изток, което, според мен, е абсурд", заяви Атанасов. 

"Държавата е в опасност, защото е в ръцете на тежко неадекватни хора. Слушахме общи приказки", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Според него не се гледа какво се случва в Косово, в Сирия. За конфликта между Израел и "Хамас" лидерът на "Възраждане" коментира, че единственият правилен изход са преговорите.

"Разузнавателните ни служби работят, колкото могат. Към тях трудно можем да отправим критики в момента. Искам да разбера дали "сглобката", в тази ситуация, ще реши да сменя шефовете на служби", заяви Тошко Йорданов от ИТН. Според него конфликтът между Израел и „Хамас” е голям, с тенденция за изостряне и трудно предвидими последствия. 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ