Парламентът ратифицира Споразумението за финансов принос между България и ЕС

Парламентът ратифицира Споразумението за финансов принос между България и ЕС

Парламентът ратифицира Споразумението за финансов принос между България и ЕС

Парламентът ратифицира Споразумението за финансов принос между България и Европейския съюз по програма Invest EU. Ратификацията беше приета със 149 гласа "за", 24 "против" и 1 "въздържал се". 

По тази начин България ще може да провизира гаранцията с ЕС по раздел „Държави членки“ на обща стойност от 275 млн. евро, като от тях 150 млн. евро са осигурени от Механизма за възстановяване и устойчивост и изпълненията в тази връзка на националния План за възстановяване и устойчивост в България. Другата част от 125 млн. евро са осигурени от фондовете за споделено управление от програмен период 2021- 2027 г., предава БНТ. 

От "Възраждане" изразиха резерви с аргумента, че част от парите по Плана за възстановяване по този начин ще ги върнем като гаранции. "Ние се отказваме от 540 млн. лв., които ще отклоним от Плана за възстановяване и устойчивост и ще ги вкараме в инструмент Invest EU. Нека да не го гласуваме просто със зеления бутон. Дали е правилно това решение и дали тези пари ще се върнат в България, никой не ни го казва това нещо. Говорим за близо 300 млн. евро, отклонени от Плана за възстановяване и устойчивост, които ще отидат за гаранции във фондове и банки за проекти, които не биха били финансирани по никакъв друг начин, ако нямат банкова гаранция, защото са твърде рискови", коментира Димо Дренчев от "Възраждане". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ