Последен ден от предизборната кампания

Последен ден от предизборната кампания

Последен ден от предизборната кампания

Днес е последният ден от предизборната кампания преди предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Утре е ден за размисъл като предизборната агитация и оповестяването на социологически данни ще е забранено от 1 октомври до 20 часа на изборния ден (2 октомври). 

Изборите ще започнат точно в 7 часа на 2 октомври и ще приключат в 20 часа, като законът допуска при необходимост удължаване на времето с един час. В битката за 240-те места в Народното събрание влизат 28 партии и коалиции. 

Право на глас имат малко над 6 600 000 българи. Българите в страната и зад граница ще гласуват в над 12 000 секции, като прогнозно за хората с увреждания и за тези, които са под карантина с Covid-19 се разкриват 290 подвижни секции, предава БНР. 

"Днес по утвърдени графици и под полицейска охрана към районите в страната тръгват над 10 хиляди машини за гласуване с инсталирания софтуер. Предстои да обявим на нашата страница и да изпратим на РИК, за да разпространят в СИК хеш-кодът, който е установен и ще бъде публично обявен, който трябва да бъде поставен на видно място в секционните избирателни комисии и ще бъде разпечатан на всяка разписка и на всеки начален протокол. Всеки избирател, който гласува, може да свери, че на машината, с която е гласувал, е инсталиран удостовереният софтуер, сравнявайки хеш-кода от разписката с публично достъпния в изборното помещение", обясни за БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ