България

Политика

|

Общество

|

Президентът събира министри и спецслужби на консултативна среща за войната в Украйна

Президентът събира министри и спецслужби на консултативна среща за войната в Украйна

Президентът събира министри и спецслужби на консултативна среща за войната в Украйна

В Президентството ще се проведе консултативна среща, на която ще бъдат обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Участие в срещата ще вземат министър-председателят Гълъб Донев, вицепремиерът по икономическите политики и служебен министър на транспорта Христо Алексиев, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, социалният министър Лазар Лазаров, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, заместник началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Малко по-рано днес служебният министър на отбраната коментира, че "няма индикации за свикване на Съвета по сигурност" към правителството. Няма и промяна в нивото на готовността на Българската армия, но е засилено наблюдението в източната част на страната, допълни той.

"Българската армия е в ежедневния си ритъм. Да, мобилизацията носи риск със себе си за националната сигурност, но заплаха от пряко въвличане на България в конфликта засега няма.", заяви Стоянов по повод обявената частична мобилизация в Русия.

Той съобщи още, че на този етап няма отправени запитвания към българското министерство на отбраната а българи с руски паспорти, които да подлежат на мобилизация.

"Към Министерството на отбраната няма предоставена такава информация, още повече, че това е работа на Министерството на външните работи.", посочи Стоянов.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ