България

Политика

|

Общество

|

Президентът ще започне консултации за нов кабинет след оставката на правителството

Президентът ще започне консултации за нов кабинет след оставката на правителството

Президентът ще започне консултации за нов кабинет след оставката на правителството

Президентът Румен Радев ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство след като премиерът Кирил Петков подаде оставката на кабинета в Народното събрание в съответствие с чл. 89 от Конституцията. Това съобщиха от прессекретариата на президента в отговор на отправени към тях въпроси какво предвижда Конституцията на Република България след гласувания вчера от Народното събрание вот на недоверие към правителството. 

Припомняме, че вчера при първи успешен вот на недоверие в най-новата история на България беше свалено правителството на Кирил Петков. "За" падането на кабинета гласуваха 123 народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". "Против" бяха 116 депутати от ПП, БСП, ДБ и шестима независими. Вотът на недоверие за провал на правителството във финансовата политика беше внесен от ГЕРБ. 

Сега предстои правителството да подаде оставка, а президентът да започне консултации с партиите в Народното събрание. Следва връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила - "Продължаваме Промяната", като те имат 7 дни да съберат мнозинство. Ако мандатът бъде върнат, държавният глава отново трябва да проведе консултации. Втората партия, която ще получи мандат - ГЕРБ също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, Радев вече ще разполага със 7 дни, за да избере третата партия, която да опита да състави кабинет. 

При изчерпване на възможностите, трябва да бъде назначено служебно правителство. Дотогава управлява правителството в оставка. 

Предвид процедурите, експерти изчисляват, че предсрочни избори могат да се проведат най-рано през август, но заради сезона на отпуските се очаква вотът да бъде насрочен за септември или октомври. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ