Почина Вернер Ото, един от легендарните германски предприемачи

Почина Вернер Ото, един от легендарните германски предприемачи

Германия се раздели с един от легендарните предприемачи в новата история на бизнеса й след Втората световна война. На 102-годишна възраст почина проф. д-р Вернер Ото – основател на компанията за пощенски пратки OTTO Group, съобщи в. „Билд”. Последните часове от живота си той е прекарал със семейството си в Берлин.

Вернер Ото е роден през 1909 г. в градче в Източна Германия. Той бе един от последните живи поствоенни пионери на германската търговия, които оказаха сулно влияние върху възхода на икономиката на Федералната република, както и върху социалнополитическото й развитие през 20 век.

Ото е син на търговец. Семейството му бяга от Източна Германия и се премества да живее в Хамбург след като страната се разделя на две. В Хамбург той създава първата си компания за обувки. Производителите от Югозападна Германия започват да предлагат висококачествени обувки на същия пазар, бизнесът му не устоява на конкуренцията и Ото е принуден да затвори. Остават му 6000 германски марки и помещенията за производство. Тогава идва идеята на живота му – започва да продава хубави обувки, произведени от другите, като всичко това той организира с поръчка и доставка по пощата. Първоначално има само четирима работници. След това бизнесът му се разраства.

През 1965 г. създава и друга успешна фирма - ECE, която икономически и от гледна точка на ръководството е напълно независима от OTTO. Днес тя е една от най-важните фирми за изграждане, разработване и управление на търговски центрове в Европа. Занимава се и със строителството на големи офис сгради, логистични центрове и други постройки с търговско предназначение.

Три години по-рано Вернер Ото стъпва в Северна Америка и започва да разработва индустриални паркове и резиденции в Канада. От 1973 г., когато е на 60-годишна възраст, започва да установява групата за недвижими имоти The Paramount Group в Ню Йорк.

През 1969 г. открива в Германия фондацията "Вернер Ото", която осигурява финансова помощ на тези пациенти, които не могат да я получат от държавата. Тази фондация има принос за лечението на десетки деца, болни от левкимия. Тя финансира център за научни изследвания и лечение на детски ракови заболявания в Хамбург.

Ото открива и института "Вернер Ото" в Хамбург през 1974. Това е първият в Германия институт за ранно диагностициране и лечение на деца и тийнейджъри с проблеми в развитието. Той финансира стипендия, с която подпомага студенти по медицина в университета на Хамбург. Дарява сграда за нов музей на университета "Харвард" в САЩ (The Werner Otto Hall). В нея държи да бъде показано изкуството на германоговорящите худоници в Америка.

Носител е на множество награди и престижни социални отличия. Обявен е за Доктор Хонорис Кауза от университета в Хамбург. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ