Продава се домът на Оруел

Продава се домът на Оруел

Къщата, в която малкият ученик Джордж Оруел е решил да стане писател, беше обявена за продан. Викторианският дом в Шиплейк, Оксфордшир се предлага на пазара на имоти във Великобритания за 1,1 млн. лири, съобщава „Дейли мейл”.

В него писателят Джордж Оруел, чието истинско име е Ерик Артър Блеър, е живял със семейството си от 9 до 12-годишна възраст. Докато е обитавал къщата, наречена „Роузлоун”, той се е сприятелил с поетесата Джасинта Бъдиоком, която по това време е била на 13. Заедно двете деца са чели и опитвали да пишат поезия. Тогава Оруел е заявил пред новата си приятелка, която му била и съседка, че някой ден ще напише книга в стил „Съвременна утопия” на Хърбърт Уелс. Предполага се, че този момент от живота му и това място са били от решаващо значение за авторството му на популярните романи „Животинската ферма” и „1984”.

Двамата приятели са били разделени през 1915 г., когато семейството на Оруел се е преместило от къщата с 4 спални в по-малък дом в град Хенли на Темза. По-късно младата поетеса също е отбелязала успех в областта на литературата с мемоарите си „Ерик и ние”. Тя си отива преждевременно, на 46 години.

Домът, вдъхновил Оруел се продава от либийския петролен консултант Хаким Буршам. Той го е закупил за семейството си преди 16 г. до голяма степен заради уникалната му история и интереса му към писателя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ