Първи британски депутат осъден за измама с пари на данъкоплатците

Първи британски депутат осъден за измама с пари на данъкоплатците

Първи британски депутат осъден за измама с пари на данъкоплатците

Британският депутат Дейвид Чейтър беше осъден на 18 месеца затвор за злоупотреба с парите на данъкоплатците. Той можеше да лежи цели 7 години, но го спаси разкаянието - призна се за виновен и съдията се смили.

61-годишният Чейтър, бивш депутат от Лейбъристката партия, е първият политик, осъден след скандала с неправомерните разходи, който разтърси британския парламент през май 2009 г.

Поведението на Чейтър нарушава високата степен на доверие, гласувано на депутатите. Необходимо е поведението им да бъде напълно честно, за да бъде запазено общественото доверие в парламентарната система и върховенството на закона, каза съдията, след като произнесе присъдата.

Чейтър е представил фалшиви фактури за 22 650 британски лири (27 хил. евро), за да вземе пари от сметката за регламентирани депутатски разходи. Той уж платил за компютърни услуги, но те му били предоставени безплатно. Освен това отчел и наеми, които уж плащал, но жилищата всъщност са собственост на него и на майка му.

Скандалът за разходите на депутатите пламна през пролетта на 2009 г. Медиите разкриха, че народните избраници покриват с пари на данъкоплатците харчове, които нямат никакво отношение към работата им - даже храна за кучета. 

Срещу още депутати вървят наказателни дела.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ