Саркози се готви да наложи "данък Робин Худ"

Саркози се готви да наложи данък Робин Худ

Френският президент Никола Саркози се готви да въведе данък върху финансовите транзакции в размер 0,1% облагане. Новият налог, спечелил си вече прозвището "Робин Худ" ще стане факт от 1 август тази година, независимо дали останалите европейски държави ще последват примера на Франция, отбелязва BBC.

Данъкът е част от пакет от държавни мерки, подготвян от президента с цел да се увеличи икономическият растеж на Франция и да се създадат работни места. В телевизионно интервю Саркози заяви, че се надява и други европейски държави да приемат мярката. „Това, което искаме да сторим, е да създадем вълна и да дадем пример, че няма абсолютно никаква причина тези, които допринесоха за кризата, да не плащат за финансовото възстановяване”, каза той. Саркози се надява, новият данък да донесе на държавната хазна 1 млрд. евро, което ще е сериозно облекчение за бюджетния дефицит. Той не даде допълнителна информация за данъка. Източник от правителството обаче заяви пред агенция „Ройтерс”, че ще се облага търговията с акции, не на облигации.

Освен тези мерки, Саркози планира да увеличи данъка върху продажбите до 1,6%, което ще намали таксите, плащани от правителството на работодателите. Всички тези решения са директно вдъхновени от Германия, подчертава кореспондент на BBC във Франция.

Саркози ще се готви за тежка битка да запази поста си на държавен глава в страната на предстоящите президентски избори през април. Социологически проучвания във Франция в момента показват, че популярността му е по-малка от тази на основния му политически противник – социалиста Франсоа Холанде.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ