Барбекю в Белия дом за Денят на независимостта

Барбекю в Белия дом за Денят на независимостта

САЩ отбелязват днес най-важния си национален празник – Денят на независимостта. На 4 юли през 1776 г. текстът на Декларацията за независимостта е гласуван от Конгреса.

Американският президент Барак Обама ще бъде домакин на поредица празнични мероприятия, сред които барбекю и концерт в Белия дом, на което гости ще бъдат членове на армията и техните семейства. Празникът се отбелязва за 235-ти път.

Декларацията за независимост на САЩ е документ, приет от Континенталния конгрес на 4 юли 1776 г., обявяващ, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“. Написана от Томас Джеферсън, Декларацията дава официално обяснение за причините, поради които Конгреса е гласувал обявяване на независимост на 2 юли 1776 г.

Декларацията заимства две теми от философията на Джон Лок - индивидуалните права и правото на революция. Известното встъпление на Декларацията, написано от Томас Джеферсън гласи:

„Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждими права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие.”

Декларацията завършва с думите:

„Ето защо ние, представителите на Съединените американски щати, в Общия конгрес, събрани, обръщайки се към Върховния съдия на света за нравствеността на нашите намерения, в името и с властта на добрите хора на тези колонии, тържествено оповестяваме и обявяваме, че тези Съединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати ... И в подкрепа на тази декларация, с твърдо упование в покровителството на божественото Провидение, взаимно си заклеваме нашите животи, състояния и свещена чест.”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ