Италиански медии: Папата се оттегли заради гей скандал

Италиански медии: Папата се оттегли заради гей скандал

Италиански медии: Папата се оттегли заради гей скандал

Истинската причина за оттеглянето на папа Бенедикт XVI се крие в срамен скандал, свързан с Ватикана, твърди италианският вестник „Ла Република”, цитиран от „Фокус”.

По данни на изданието, на 17 декември Бенедикт XVI е получил доклад в обем от няколкостотин страници, съдържащи компрометиращи сведения за влиятелни ватикански кардинали. Някои от тях са били уличени в хомосексуализъм и разхищение на средства на Църквата.

„Република” предполага, че докладът е бил изготвен с цел да се шантажира папата, заради което се е наложило главата на католическата църква да напусне престола.

Папският говорител отказа както да потвърди, така и да отхвърли публикацията на италианския ежедневник „Ла Република”

През май миналата година икономът на папата Паоло Габриеле бе арестуван и обвинен, че е откраднал и предал на пресата папска кореспонденция, която разкрива вътрешните борби и интриги във Ватикана. Според „Ла Република” досието се състои от два тома по близо 300 страници всеки и то ще бъде предадено на наследника на Бенедикт, след като той бъде избран. Според изданието кардиналите във Ватикана са разделени на различни групировки, като членовете на една от тях „са обединени от сексуалната си ориентация”.

Папа Бенедикт XVI се оттегли на 11 февруари. Новината изненада и шокира голяма част от света. Папата  ще се откаже от поста си в 19 часа по Гринуич на 28 февруари. Тогава започва т. нар. период овакантено място, през който следва дълга процедура на нов избор. Това е вторият случай на доброволно оттегляне на папа в историята на католицизма. Първият такъв случай е през 1294 година, когато папа Целестин V напуска Ватикана само 5 месеца след като е избран. Бенедикт XVI се оттегля на 85-годишна възраст. Той оглави църквата през 2005 г. след смъртта на папа Йоан Павел II.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ