Русия иска да привлече България в Евразийския съюз

Русия иска да привлече България в Евразийския съюз

Освен бившите съветски републики, Русия трябва да привлече в бъдещия Евразийски съюз и България, както и редица други страни. Това е било коментирано на  вчерашната среща на управляващата партия "Единна Русия", предават руските медии.

Създаването на новия съюз, който има за цел да засили руското влияние в постсъветското пространство е по идея на премиера на Русия Владимир Путин. Той дори написа статия за Евразийския съюз във в. "Известия" през октомври, скоро след като държавният глава Дмитрий Медведев предложи "Единна Русия" да подкрепи Путин в надпреварата за президентския пост на изборите през март 2012 г.

Новият съюз ще представлява "единно икономическо пространство", което от 1 януари другата година ще включва Русия, Беларус и Казахстан, заяви на срещата вчера руският политолог Дмитрий Орлов, цитиран от в. "Комерсант". 

Евразийският съюз ще се стреми да привлече държави, лоялни на руските икономически интереси като Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България, Куба и Венецуела, става ясно от срещата. Председателят на Държавната дума Борис Гризлов уточнява, че сътрудничеството в съюза ще бъде улеснено от общата история на страните, като руският език ще се наложи като основен за общуване сред членовете на съюза.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ