Китайски провинции удължиха до 30 дни платения отпуск за брак с цел да стимулират раждаемостта

Китайски провинции удължиха до 30 дни платения отпуск за брак с цел да стимулират раждаемостта

Китайски провинции удължиха до 30 дни платения отпуск за брак с цел да стимулират раждаемостта

Някои китайски провинции дават на младоженците 30-дневна платена ваканция. Тази мярка е поредният опит на Китай да увеличи раждаемостта, откакто през 2015 г. сложи край на повече от три десетилетия на политика за едно дете, предава elEconomista.es

Минималният платен отпуск за брак в Китай е три дни, но провинциите получиха разрешение през февруари да позволят по-щедри надбавки. Северозападната провинция Гансу и провинция Шанси (производител на въглища) се възползваха от това резрешение и сега дават по 30 дни платен отпуск за сключването на брак, докато Шанхай увеличи почивката за младоженци на 10 дни, а в Съчуан все още поддържат минималните три дни.

"Удължаването на брачния отпуск е един от ефективните начини за увеличаване на раждаемостта", каза пред Ройтерс Янг Хайянг, декан на Института за изследване на социалното развитие към Югозападния университет по финанси и икономика.

Населението на Китай намаля миналата година за първи път от шест десетилетия - повратна точка, която се очаква да постави началото на дълъг период на спад. Към това се добавя, че миналата година източната сила регистрира най-ниската раждаемост в историята си от 6,77 раждания на 1000 жители.

Китай е изправен пред спешна нужда от разширяване на намаляващата работна сила (62% от населението е в трудоспособна възраст (16-59 годишни) спрямо 70% преди десетилетие) и от стимулиране на потреблението, така че са необходими други политики за подкрепа, като жилищни субсидии и платен отпуск по бащинство за мъжете, които насърчават най-младите да имат деца. Несигурността и увеличаването на разходите за живот, особено в образованието, са обезсърчили много граждани да имат повече от едно дете, а други да нямат нито едно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ