Лавров нарече САЩ и НАТО преки участници във войната в Украйна

Лавров нарече САЩ и НАТО преки участници във войната в Украйна

Лавров нарече САЩ и НАТО преки участници във войната в Украйна

Съединените щати и НАТО са преки участници във войната в Украйна заради подкрепата им за Киев. Това каза на брифинг руският външен министър Сергей Лавров на брифинг в четвъртък.

Лавров каза, че Вашингтон и атлантическият алианс са пряко замесени във войната, защото доставят оръжия на Украйна и й осигуряват военно обучение на своя територия, съобщава "Ройтерс".

Той очаквано защити руските удари по украинската енергийна инфраструктура, за които Киев и Западът казват, че са военно престъпление, насочено към причиняване на страдания на цивилни - чрез прекъсване на отоплението, осветлението и тока.

"Ние деактивираме енергийни съоръжения, които позволяват на вас (Запада) да изпомпвате смъртоносни оръжия в Украйна, за да убивате руснаци", каза Лавров. "Така че не казвайте, че САЩ и НАТО не са участници в тази война - вие участвате пряко. Включително не само доставката на оръжие, но и обучението на персонал - вие обучавате украинската армия на ваша територия", каза министърът.

Сергей Лавров отправи упреци и към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заявявайки, че Западът, че е отхвърлил шанса да превърне европейската служба за сигурност в истински мост с Русия след Студената война.  Лавров направи коментарите в началото на пресконференция, по време на която пространно припомни руските оплаквания срещу Запада, като каза, че "безразсъдното разширяване" на НАТО е обезценило основните принципи на ОССЕ.


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Цитат на деня
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември