Повече от хиляда вида палми са застрашени от изчезване

Повече от хиляда вида палми са застрашени от изчезване

Повече от хиляда вида палми са застрашени от изчезване

Повече от хиляда вида палми са застрашени от изчезване. Това показва проучване, публикувано в специализираното издание "Нейчър еколъджи енд еволушън", в което се прогнозира, че 1381 вида от семейство палмови са поставени под риск. Авторите на проучването са използвали изкуствен интелект за оценка на риска за цялото семейство палмови растения - от палмовите дървета до пълзящите растения, предава Би Би Си, цитирана от БТА. 

Палмовите са обширно растително семейство, което осигурява храна и подслон на милиони хора. 

"Трябва да направим всичко необходимо за защита на биоразнообразието и това включва повече от хиляда вида палми, за които вече знаем, че са застрашени", каза ръководителят на изследването д-р Сайдони Белот от Кралските ботанически градини Кю, Лондон. 

Екипът изследователи от Кралските ботанически градини Кю в Лондон установява, че над хиляда вида или малко над 50 на сто от палмовите растения, са застрашени от изчезване. 

"С тази прогноза можем да помогнем за създаването на приоритети в консервационната дейност и за определяне на видовете за опазване в страните, в които са най-силно застрашени", обясни д-р Стивън Бахман от екипа по опазване на видовете в Кю и един от ръководителите на изследването. 

Според авторите на проучването, приоритетните райони за предприемане на действия са Мадагаскар, Нова Гвинея, Филипините, Хавай, Борнео, Ямайка, Виетнам, Вануату, Нова Каледония и Сулавеси. 

Палмите са сред растенията с най-голямо икономическо значение от всички растения в семейство палмови, като стотици от видовете съдействат за издръжката на милиони хора по света. Растенията осигуряват строителен материал, използват се за прехрана и лечение на стотици общности в тропическите райони. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ