Върховният комисар на ООН за правата на човека: И „Хамас“, и Израел са извършиха военни престъпления

 Върховният комисар на ООН за правата на човека: И „Хамас“, и Израел са извършиха военни престъпления

Върховният комисар на ООН за правата на човека: И „Хамас“, и Израел са извършиха военни престъпления

И двете страни в конфликта в Газа и Израел са извършили военни престъпления. Това заяви Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от Би Би Си.

„Зверствата, извършени от палестински въоръжени групи на 7 октомври, бяха отвратителни, брутални и шокиращи, те бяха военни престъпления, каквото е и продължаващото задържане на заложници“, каза той на граничният пункт „Рафах: между ивицата Газа и Египет

„Колективното наказание от страна на Израел на палестински цивилни се равнява също е военно престъпление, както и незаконната насилствена евакуация на цивилни граждани. Бомбардировки от страна на Израел убиват, осакатяват и раняват по-специално жени и деца“, добави той.

Тюрк описа бомбардирането на ивицата Газа като нанасяне на „непоносима щета върху човешки животи, върху цивилни".

Говорейки за хуманитарната помощ, доставена през „Рафах“, Тюрк каза: „Спасителната линия беше несправедливо, безобразно тънка“.

Израел бомбардира безмилостно Газа в отговор на атаката на „Хамас“ в Южен Израел на 7 октомври, при която въоръжени лица убиха 1400 души и взеха около 240 заложници. Израелските бомбардировки са убили повече от 10 500 души, включително много жени и деца, според местните власти.

Върховният комисар призова и двете страни спешно да се споразумеят за прекратяване на огъня.

По думите му в тази ситуация има три императива, свързани правата на човека: доставка на достатъчно хуманитарна помощ за Газа, освобождаване на заложници и „прилагане на траен край на окупацията“.

„Действията на едната страна не оневиняват действията на другата страна“, каза той.

„Дори в контекста на 56-годишна окупация, настоящата ситуация е най-опасната, с която сме се сблъсквали за хората в Газа, в Израел, на Западния бряг, но също и в регионален план“, каза Тюрк.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ